Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi

şoförlü minibüs kiralayarak şoförünüz den rica edip Antalya Deniz Biyolojisi Müzesini gezebilirsiniz.

Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi
Denizlerimizin doğal zenginliklerini birlikte keşfedelim…
Nesli koruma altındaki türleri ve deniz canlılarını yakından tanımak için…
Deniz kültürünü benimsemek ve doğal mirasımıza sahip çıkmak için…
Düşünen, araştıran ve eleştiren bireylerin yetişmesine katkıda bulunmak için…
Türkiye’nin denizel biyolojik zenginliklerini eğlenceli ve akılda kalıcı bir yöntemle sunan, bilim ve sanatın bir araya gelmesiyle kurulan Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi’ne bekliyoruz…

Türkiye denizlerinde yaşayan yaklaşık 500 tür deniz canlısının sergilendiği Türkiye’nin ilk Deniz Biyolojisi Müzesi, Antalya Yat Limanı’nda 16 Ocak 2014 tarihinde ziyarete açılmıştır.
Dr. Elif Özgür Özbek tarafından 15 yıldır deniz biyolojisi ile ilgili çeşitli bilimsel projeler sonucunda oluşturulan koleksiyonu barındıran müzenin dekoru Sahne Tasarım Sanatçısı Ayhan Doğan tarafından batık bir korsan gemisi şeklinde canlandırılmıştır.
Bilim ve sanatın bir araya gelmesiyle kurulan Antalya Deniz Biyolojisi Müzesi, Türkiye’nin denizel biyolojik zenginliklerini eğlenceli ve akılda kalıcı bir yöntemle ziyaretçilerine sunmaktadır. Deniz canlılarının ve özellikle nesli koruma altındaki türlerin yakından tanınmasını sağlayan müze ile deniz kültürünün benimsenmesi ve doğal mirasımıza sahip çıkılması amaçlanmaktadır.
Türkiye’nin denizel biyolojik zenginliklerinin, balık ve balıkçılık kültürümüzün anaokulu öğrencilerinden bilim adamlarına kadar her yaş ve meslek grubuna tanıtıldığı müzede öğrencilerin bu konularda eğitimi de hedeflenmektedir. Ülkemizde sayıları kısıtlı olmakla birlikte dünyada birçok örneği bulunan deniz müzelerinde deniz canlılarının kurutulmuş, fiksatif çözeltiler içinde bozulmadan saklanmış örnekleri ile deniz memelileri gibi daha büyük cüsseli canlıların iskeletleri sergilenmektedir. Hepsi Türkiye denizlerinde yaşayan 9 tür köpekbalığı, 10 tür yassı köpekbalığı, yaklaşık 150 tür kemikli balık, süngerler, mercanlar, karides, istakoz ve yengeçler, kabuklular, ahtapot, kalamar ve sübyeler, denizyıldızları ve denizkestaneleri olmak üzere yaklaşık 500 tür deniz canlısının sergilendiği müzede nesli koruma altında olan, endemik ve Kızıldeniz kökenli deniz canlıları hakkında bilgilendirmeler yapılmaktadır.