dalgıçlık ve antalya daki yeri

Dalış temel eğitim belgelerinizi aldınız ve artık dalışa hazırsınız. O zaman yaşadınız. İnanın bundan sonraki tatil kavramı bile kafanızda dalışla şekillenecek.
Ülkemiz, dünyanın en çok tarihi batığına, olağan üstü mağaralara, resiflere, nefis koylarına ve çeşitli denizlerin karakteristik yapısına ev sahipliği etmektedir. İçinde 4 deniz olmasına rağmen bu alanda da yeterli tanıtıma ve ilgiye sahip değiliz.
Ülkemizdeki en özel dalış bölgeleri arasında Antalya (Kaş, Kalkan, Kemer, Asdrasan, Olimpus), Balıkesir (Ayvalık), Muğla (Marmaris, Fethiye, Bodrum, Aydın (Kuşadası), İzmir (Foça, Karaburun, Seferihisar, Urla, Çeşmealtı, Özdere, Çeşme), Çanakkale yer alır.
Ülkemiz su üstünde olduğu kadar, sualtında da tarihi miraslara sahip... Kızıldeniz'de dalış turizminden resmi rakamlara göre yılda 5 milyar dolar gelir elde ediliyor.

DAHA FAZLASI

Ülkemizde çok daha fazla potansiyel var. Turistler dalıştan sonra başka turistik yerleri, eğlence mekanlarını da gezebilir.
Evet, bizde dünyanın o sayılı dalış noktalarındaki kadar çok çeşitli balıklar yok ama sualtında arkeolojik zenginliğinde dünya birincisiyiz. Dalış turizminden dünyanın pek çok ülkesinde ekonomiye ciddi bir gelir sağlanıyor.
Türkiye ise bu alanda istenilen seviyelere gelme yolunda. Antalya'da, Ege'de ve Marmara'da uluslararası sertifika ve bröve veren 800'ün üzerinde dalış merkezi var. Bir çoğu 12 ay boyunca hizmet veriyor

YABANCILAR İLGİLİ

Bu şart. Basınç odasının maliyeti 600 bin euro civarında. Sırf Antalya bölgesinde 150-200 bin dalış yapan turist geliyor. Yılda 400 milyon dolar gelir elde ediliyor.
Şu anki altyapı ve imkansızlıklarla bu rakamları yakalamamız çok büyük bir başarı.
Şimdiden birçok yabancı dalgıç Urla Limantepe ve Antalya Kekova'da tarihi dalışlar için gün sayıyor.

DALIŞ MERKEZLERİNİN BAŞKENTİ KAŞ

Kaş çevresi, tüm dünya üzerinde gidilecek 50 dalış bölgesi içerisinde yer alan sürprizlerle dolu bir dalış alanıdır. Çok ayrı çeşitlilik gösteren harika su altı manzaralarına sahiptir. Çoğu yerde 40 metreye ulaşan görüş mesafesi, Kaş bölgesini önemli hale getirmektedir. Sürekli olarak dalış yapılan 40'ın üzerinde dalış noktası bulunmaktadır. Neredeyse hepsi Kaş limanından tekne ile 30 dakikalık uzaklıkta yer alır. Batıklar, mağaralar, kanyonlar, resifler, su altı tünelleri ve gece dalışları Kaş'ı önemli bir dalış merkezi olarak öne taşımaktadır. İki bin yıldan fazla tarihe sahip amfora ve kalıntılar neredeyse dört bir yana savrulmuş durumdadır.