antalya transfer ulaşım

antalya transfer ulaşım için Şehir Merkezi Antalya Antalya Havaalanı arası mesafe, Şehir Merkezi Antalya Antalya Havaalanı yol haritası, Şehir Merkezi Antalya Antalya Havaalanı kaç saat kaç km. şehir merkezi antalya Antalya Havaalanı arası mesafe : 13 kilometre. şehir merkezi antalya Antalya Havaalanı arası süre 18 dakika.
Antalya transfer ile ulaşım için ;
Aşağıdaki bölümlerden şehir merkezi antalya Antalya Havaalanı arası yol haritasına ulaşabilir, şehir merkezi antalya noktasından Antalya Havaalanı ulaşım noktasına nasıl gidilir detaylı yol tarifi ve zaman bilgisine erişebilirsiniz.

Antalya transfer hizmetleri ile Araçta sadece sizin olduğunuzun garantisini vererek gideceğiniz adrese ulaşmanızı sağlamaktan mutluluk duyarız.

Şehirler arası ve Antalya içi ulaşımlarınız veya transferlerinizde sadece size özel tahsis edilmiş araçlarımızla hizmet vermekteyiz.
Özellikle Antalya çıkışlı ulaşımlarınız da , özel olarak temizlenmiş ve dezenfekte edilmiş araçlarımızla , araçta sadece siz olduğunuzu garanti ederiz.
Yolculuğunuzu sağlıklı ve konforlu bir şekilde yapmanızı sağlamaktan mutluluk duyarız. Amacımız sizin hijyen koşullarında gideceğiniz yere ulaştırmaktır.
Araçlarımız 8 kişilik minibüs , 10 kişilik minibüs , 13 kişilik minibüs , 16 kişilik minibüsler olmak üzere sizin hizmetinize sunulmuştur. Sizin özel araç isteğiniz durumunda vip araçlarımız Mercedes vito vip başta olmak üzere olarak hizmetinizdedir.
İstediğiniz adresten size tahsis edilmiş araçlarımızla alalım istediğiniz adrese veya istediğiniz şehirdeki adrese bırakalım.

Genel Bilgiler

Yüzölçümü: 20.723 km²
Nüfusu: 1.719.751 (2000)
Nüfus Yoğunluğu: 83
Şehir Nüfusu: 936.330 (2000)
Köy Nüfusu: 783.421 (2000)
Yıllık Nüfus Artış Hızı: %41,79
Yıllık Şehir Nüfus Artış Hızı: %44,13
Yıllık Köy Nüfus Artış Hızı: %39,07
İl Trafik No: 07
İl Telefon Kodu: 242

Hakkında Bilgi

Antalya' nın İlçeleri: Akseki, Alanya, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Kale, Kaş, Kemer, Korkuteli, Kumluca, Manavgat ve Serik' tir.

Coğrafyası: Akdeniz Bölgesinin en önemli kentlerinden olan Antalya' nın kara sınırını Toros sıradağları oluşturur. İl bu kesimde, batıdan doğuya doğru Muğla, Burdur, Isparta, Konya ve İçel illeri, güneyde Akdeniz ile çevrelenmektedir.

İl topraklarının üç tarafı yüksek dağlarla çevrilidir. En yüksek dağı Beydağı (3085m.) ve Akdağ (3075m.) dır. Bu dağların tümüne Güney Toroslar denilmektedir. Batıdan Eşen Çayı' ndan doğuda Kaledron (Kaldıran) Çayı' na kadar uzanan kıyı bandından kuzeyinde ovalar yer alır. İl sınırları içinde belli başlı akarsuları ise Alara Çayı, Dimçay, Manavgat Irmağı, Köprüçay, Eşençay ve Devrense Çayı' dır. Yörenin bitki örtüsünü oluşturan maki türleri Toroslar' ın etekleri boyunca ve yamaçlarında 300 m.ye kadar görülürler. Bu türler arasında ladin, katran ardıcı, mersin ve kocayemiş sayılabilir.

İklimi: Antalya ilinde iki iklim hüküm sürer. Sahil bölgesinde tipik Akdeniz iklimi; Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Yukarı bölgede ise Akdeniz iklimi ile İç Anadolu iklimi arasında geçiş teşkil eden kara iklimi hakimdir.

Tarihçesi: Antalya adını kurucusu, Bergama Kralı II. Attalos' dan alır. Attalos' a atfen Attalia adını alan kente Türkler önce Adalya daha sonra da Antalya adını verirler.

Antalya transfer , şehirler arası transfer , Antalya transfer hizmetleri , Lara transfer , kundu transfer, Belek transfer, Side transfer, Manavgat transfer, Kızılağaç transfer , Kızılot transfer, Alanya transfer , Konaklı transfer, Mahmutlar transfer, Beldibi transfer , Göynük transfer , Kemer transfer , Kiriş transfer , Çamyuva transfer, Tekirova transfer Finike transfer , demre transfer, çıralı transfer, olimpos transfer, adrasan transfer , kumluca transfer , kaş transfer , kalkan transfer , fethiye transfer , gibi bir çok bölgelere transfer hizmetleri verilmektedir.

Yapılan arkeolojik kazılarla Antalya ve bölgesinde günümüzde 40 bin yıl önce insanların yaşadığı kanıtlanmıştır. Antalya' nın 27 km. kuzeybatısında, Yağcılar sınırları içindeki Karain Mağarası' nda bulunan kalıntılar Paleolitik, Mezolitik, Neolitik ve bronz çağlarına aittir.

M.Ö. 2000 yılından bu yana bölge, sırası ile Hitit, Pamphylia, Lykia, Kilikya gibi kent devletleri, Pers, İskender, Antigonos, Ptolemais, Selevko, Bergama Krallığı egemenliklerini tanımıştır. M.S. 7. yüzyıldan sonra bölge Selçuklular ile Bizanslılar arasında sık sık el değiştirmiş, 1207 yılında Selçuklular' ın eline geçmiştir. Bunu Tekelioğulları, Osmanlılar, Karamanoğulları, sonra tekrar, Osmanlı egemenlikleri izlemiştir.

Ne Yenir: Kırsal alanda yaşayan Yörüklerin beslenme biçiminin temelini hayvancılık ve buğdaydan elde edilen besinler belirler. Kıyı şeridinde az da olsa yaş sebze üretilmesine karşın iç bölgelere gidildikçe buğday ve kuru sebze ağırlık kazanır.

Günümüz beslenme düzeninde yerlerini koruyan yerel yemeklerin başlıcaları şunlardır: Kölle (buğday, fasulye, nohut ve bakla haşlaması), saç kavurması, domates civesi, hibeş, arapaşı, tandır kebabı, tatlılardan isa patlıcan, bergamut ve turunç reçeli sayılabilir.

Ne Alınır: Antalya' da yerli ve yabancı turistlerin her çeşit ihtiyacını karşılayabilecek satış mağazası vardır. Antalya hemen her türlü meyve ve sebzeden yapılan reçelleri ile ünlüdür. Antalya' ya özgü turunç, bergamut, patlıcan, karpuz reçelleri en önemlileridir. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı satış mağazalarında ve Kaleiçi' ndeki dükkanlarda Türkiye' ye özgü hediyelikler bulunabilir. Yörenin kök boyası ile boyanan "Döşemealtı Halıları" da çok ünlüdür.
Antalya ulaşım , şehirler arası ulaşım , Antalya ulaşım hizmetleri , Lara ulaşım , kundu ulaşım, Belek ulaşım, Side ulaşım, Manavgat ulaşım, Kızılağaç ulaşım , Kızılot ulaşım, Alanya ulaşım , Konaklı ulaşım, Mahmutlar ulaşım, Beldibi ulaşım , Göynük ulaşım , Kemer ulaşım , Kiriş ulaşım , Çamyuva ulaşım, Tekirova ulaşım , Finike ulaşım , demre ulaşım, çıralı ulaşım, olimpos ulaşım, adrasan ulaşım , kumluca ulaşım , kaş ulaşım , kalkan ulaşım , fethiye ulaşım branşlarında bir çok bölgelere ulaşım hizmetleri verilmektedir.
Antalya' ya nasıl gidilir?

Karayolu: Antalya, Türkiye' nin her yöresi ile karayolu bağlantısına sahiptir. İstanbul ve Ankara gibi büyük merkezlerden karayoluyla bölgeye geliş için en uygun yol, Afyon- Burdur-Antalya yoludur.
Havayolu: Antalya Havalimanı hizmet vermektedir. DHMİ Antalya Havalimanı İç Hatlar Terminali
Bayındır Antalya Dış Hatlar Terminali olmak üzere 2 terminal vardır. 2 adette dış ht termiali vardır.

Denizyolu: Antalya Limanı Türkiye' nin önemli deniz kapısıdır.

Demiryolu: Antalya' da tren istasyonu yoktur. En yakın tren istasyonu Burdur' dadır.
Antalya

İsminin Anlamı

Akdeniz sahilinde turizm bakımından çok gelişmiş bir ilimiz. Ülkemizin muz ve portakal bahçesi olarak isimlendirilen Antalya; Akdeniz kıyısında, İçel (Mersin) Konya, Isparta, Burdur ve Muğla illeri ile çevrilidir. İl toprakları 36°06' ve 37°27' kuzey enlemleri ile 29°14' ve 32°27' doğu boylamları arasında yer alır. Üç tarafı yüksek dağlarla çevrilidir. Güzel iklimi, verimli toprakları, orman zenginliği, sahillerinin güzelliği tarihi yerleri ile en zengin şehirlerimizden biridir. Antalya’ya “Türkiye'nin Riviera”sı denilmektedir. Trafikteki numarası (07)dir.

Bergama Kralı İkinci Attalos tabii güzellikleri çok zengin olan bu bölgede bir şehir kurulmasını istemiş ve kurulan bu şehre “Antalela” ismini vermiştir. Türkler bölgeyi feth edince, şehrin ismini Antalya olarak değiştirmişlerdir.
şehirler arası transfer , Antalya transfer , şehirler arası transfer Antalya , şehirlerarası transfer , şehirlerarası transfer Antalya , özel araç transferi , özel araç transferi Antalya , özel araçla şehirler arası ulaşım Antalya , şehirler arası ulaşım , şehirler arası ulaşım antalya , özel araçla şehirler arası transfer Antalya , vip araçla şehirler arası ulaşım , vip araçla şehirler arası ulaşım Antalya , vip araçla şehirler arası transfer , vip araçla şehirler arası transfer Antalya , şehirler arası özel ulaşım , şehirler arası özel ulaşım Antalya , Antalya ulaşım , Antalya ulaşım hizmetleri ile yanınızdayız..
Antalya

Tarihi

Antalya’nın tarihi çok eski devirlere dayanır. Karain mağaralarında milattan önce yaşıyanların eşyalarına rastlanmıştır. Hitit devrinde “Irkların Ülkesi” manasına gelen “Pantilya” ismi ile anılırdı. M.Ö. 7 ve 8. asırlarda bu bölgeye yapılan göçler sebebiyle bölgenin nüfusu çoğaldı.

M.Ö. 700-546 arasında Lidyalılar, sonra Persler ve M.Ö. 333’te Makedonya Kralı Büyük İskender’in eline geçti. M.Ö. 2. asırda da Romalılar’ın hakimiyetine girdi. Roma imparatoru Antonius, Antalya’yı Mısır Kraliçesi Kleopatra’ya hediye etmiş, Kleopatra da Antalya ormanlarındaki Sedir ağaçlarından kuvvetli donanma hazırlamıştır. Pamfilya ve Klikya bölgedeki Roma hakimiyetine karşı çıkarak bağımsız oldular. Roma’nın parçalanmasından sonra ise buraya Doğu Roma (Bizans) hakim oldu.

1071 Malazgirt Savaşından sonra Antalya Türklerin eline geçti. Bizanslılar birkaç defa Antalya’yı geri almak istemişlerse de, 1206-1207’den sonra Antalya günümüze kadar devamlı Türk toprağı olarak kaldı.

Antalya’nın ilçesi olan Alanya, Selçuklular zamanında kış aylarında devletin başkenti olmuştur. İlhanlıların saldırmaları ile Selçuklular zayıflayınca, Antalya, Hamidoğulları ve Tekelioğullarının idaresinde kalmıştır. Osmanlı Devleti, Anadolu’da birliği temin edince 1391’de Sultan Yıldırım Bayezid zamanında Osmanlı Devletine katılmıştır. Osmanlı devrinde Konya’ya bağlı (Teke Sancağı) olarak Cumhuriyet devrine kadar gelmiştir.

Osmanlı Devletinin Birinci Dünya Harbinde yenik sayılmasından sonra, İtalyanlar tarafından işgal edildi. İtalyanlar 9 Temmuz 1922’de buradan ve Anadolu’dan çekildiler.

Antalya şoförlü araç kiralama , şoförlü araç kiralama , şoförlü minibüs , şoförlü minibüs kiralama , şoförlü vip minibüs kiralama , şoförlü vip araç kiralama , şoförlü vip minibüs kiralama Antalya , şoförlü vip araç kiralama Antalya , şoförlü Mercedes vito kiralama , şoförlü Mercedes vito kiralama Antalya , şoförlü vito kiralama, şoförlü vito kiralama Antalya , şoförlü vip vito kiralama, şoförlü vip vito kiralama Antalya , şoförlü Mercedes vip araç kiralama , , şoförlü Mercedes vip araç kiralama antalya branşları ile hizmetinizdeyiz.

Antalya

Nüfus ve Sosyal Hayat

1990 nüfus sayımına göre toplam nüfusu 1.132.211 olup, 602.194'ü şehirlerde, 530.017'si köylerde yaşamaktadır. İlçe ve köylerde yaşamaktadır.

Örf ve adetler: Folklor, örf ve adetlerde Türkmen ve Göçmen yörüklerinin tesiri büyüktür. Çadır, heybe ve kilimin bölgede büyük yeri vardır. Halk müziğinde bozlak, koşma ve ağıt ağır basar. Halk oyunları olarak; Teke zortlaması, Herdem oyunu, Zehir oyunu meşhurdur. Herdem oyununu kadınlar oynar. Bu yörenin kendine has mahalli kıyafet ve yemekleri vardır.

Meşhur yemekleri: Arap aşı, külle, domates civesi, laba, tandır kebabı, hibeş, turunç ve patlıcan reçeli, güleviz, saç kavurma ile ayrandır.

Ahi teşkilatı bu vilayette büyük iz bırakmıştır.

Eğitim: Antalya’da 40 anaokulu, 997 ilkokul, 92 ortaokul, 14 mesleki ve teknik ortaokul, 23 lise ve 24 mesleki ve teknik lise vardır. Okuma-yazma nisbeti % 85’tir. Akdeniz Üniversitesine bağlı tıp fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Meslek Yüksek Okulu vardır. İl dahilinde 4 müze bulunmaktadır. Hastane sayısı 18’dir. Her türlü spor dalında sporcu yetişmiştir. 1964 Tokyo Olimpiyatları’nda güreşte birincilik kazanan İsmail Ogan Antalyalıdır.
Lara Transfer, Kundu Transfer, Belek Transfer, Side Transfer, Manavgat Transfer, Kızılağaç Transfer, Kızılot Transfer, Alanya Transfer, Konaklı Transfer, Mahmutlar Transfer, Beldibi Transfer, Göynük transfer transfer, Kemer Transfer, Kiriş Transfer, Çamyuva Transfer, Tekirova Transfer, Airport Transfer Antalya, şoförlü minibüs, chauffeured minibus, antalya havaalanı transfer, Vip transfer, antalya transfer, home transfer, Minibüs transfer, Otel transfer, havalimanı transfer, transfer of Antalya ile hizmetinizdeyiz.
Antalya

İlçeleri

Antalya'nın biri merkez olmak üzere on beş ilçesi vardır.

Merkez: 1990 sayımına göre toplam nüfusu 448.773 olup, 378.208'i ilçe merkezinde, 70.565'i köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağa bağlı 12, Aksu bucağına bağlı 21, Çakırlar bucağına bağlı 12, Dağ bucağına bağlı 2, Döşemealtı bucağına bağlı 22 köyü vardır.

İlçe toprakları genelde ovalıktır. Batısında Beydağları yer alır. Antalya Ovasını Aksu Çayı ve kolları sular. Kıyı ovasının ardından Batı Toroslar yükselir.

Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri: Bugday, arpa, mısır, baklagiller, pamuk, susam, turunçgiller, meyva ve sebzedir. Seracılık yaygındır. Turizm ve sanayi ilçe ekonomisinde önemli yer tutar. Dokuma, yağ, un, konserve, süt fabrikaları ve Ferrokrom işletmesi başlıca sanayii kuruluşlarıdır.

İlçe merkezi, Antalya Ovasında, Körfezin yaptığı yarım ay şeklindeki girinti kısmının en yüksek noktasında kurulmuştur.

Akseki: 1990 sayımına göre toplam nüfusu 30.229 olup, 11.023'ü ilçe merkezinde 19.206'sı köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağa bağlı 16, Cevizli bucağına bağlı 11, Geriş bucağına bağlı 13, Güzelsu bucağına bağlı 5 köyü vardır.

Taşeli platosunda yer alan ilçe toprakları genelde dağlıktır. Kuzeyinde Orta Toroslar, güneydoğusunda Geyik dağları yer alır. Toroslardan doğan Manavgat Çayı ilçe topraklarının orta kesimindeki dar bir vadiden akar.

Ekonomisi hayvancılık ve ticarete dayanır. Ekime müsait arazisi azdır. Üzüm, incir, peynir, tereyağı ve bal başlıca gelir kaynağıdır. Ormancılık ve el sanatları da gelişmiştir. Yörede üretilen nergis soğanı ihraç edilir.

İlçe merkezi Antalya-Konya karayolu üzerindedir. İl merkezine 88 km mesafededir. Eski ismi Marulya’dır. Ayranları ve buz gibi suları ile Alabalık vadisi, Gültepe Yaylası, Altınbeşik Yeraltı Gölü meşhurdur. İlçe belediyesi 1864’te kurulmuştur.

Alanya: 1990 sayımına göre toplam nüfusu 129.106 olup, 52.460'ı ilçe merkezinde, 76.646'sı köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağa bağlı 47, Demirtaş bucağına bağlı 19 köyü vardır. Yüzölçümü 1545 km2 olup, nüfus yoğunluğu 84’tür.

İlçe toprakları kıyıda yer alan ova ile bunun gerisinde yükselen dağlardan müteşekkildir. Ortalama 40 km2 genişliğindeki ova, dağlardan kaynaklanan Oba ve Dim çaylarının getirdiği alüvyonlardan meydana gelmiştir. Kuzey kesimde Geyik Dağları yer alır.

minibüs kiralama , minibüs kiralama Antalya , Antalya minibüs kiralama , Rent A Car Antalya , Antalya Rent A Car , Oto Kiralama Antalya , Araç Kiralama Antalya, Car Rental Antalya , Car Hire Antalya , Car Rental Service Antalya , Cheap Car Rental , Turkey Car Rental , Rent A Car Turkey , Rental Cars in Turkey , Noleggio Auto Antalya , rent a car antalya fiyatları , ucuz araç kiralama antalya , Cheap Car Rental Antalya , Airport Rent A Car , Airport Rent A car Antalya , minibus hire Antalya ile hizmet vermekteyiz.

Ekonomisi tarım ve turizme dayalıdır. Alanya ovasında başta turunçgiller olmak üzere pamuk ve muz yetiştirilir. Seracılık yaygındır. Tabii güzellikleri ve tarihi eserler yönünden zengin olan ilçede turizm önemli gelir kaynağıdır. Özellikle motelcilik ve kıyı pansiyonculuğu yapılır.

İlçe merkezi deniz kıyısında, Antalya-Mersin karayolu üzerindedir. En önemli tarihi eseri olan Alanya kalesi Kanderi burnu üzerindedir. İlçe 1471’de Fatih Sultan Mehmet devrinde, Gedik Ahmed Paşa tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Selçuklu sultanlarının kışlık başkenti olan ilçeye, Alanya kalesini yaptıran Alaeddin Keykubad’a izafeten “Alaiye” ismi verilmiş, daha sonra bu isim Alanya halini almıştır. İl merkezine 148 km mesafededir. İlçe belediyesi 1872’de kurulmuştur.

Elmalı: 1990 sayımına göre toplam nüfusu 35.324 olup, 12.384'ü ilçe merkezinde 22.940'ı köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağa bağlı 31, Akçay bucağına bağlı 10, Gölova bucağına bağlı 7 köyü vardır. Yüzölçümü 1594 km2 olup, nüfus yoğunluğu 22’dir.

İlçe toprakları genelde dağlıktır. Güneybatısındaki Akdağ, güneyinde Susuz ve Kohu dağları, doğusunda Beydağları yer alır. Bu dağların ortasında Elmalı Ovası yer alır. Bu ovada Karagül sazlığı ve Avlan Gölü vardır. Dağlar ormanlarla kaplıdır. Ormanlarda Katranağacı olarak bilinen Lübnan sediri yaygındır.

Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, nohut, şekerpancarı olup, az miktarda yulaf, fasulye ve ayçiçeği de yetiştirilir. Meyvecilik gelişmiş olup, en çok üretilen meyve elmadır. Hayvancılık ekonomik açıdan önemlidir. En çok kıl keçisi, koyun ve inek beslenir.

İlçe merkezi Elmalı Dağının güney eteklerinde kurulmuştur. Korkuteli-Finike yolu ilçe, merkezinin doğu kıyısından geçer. İl merkezine 127 km mesafededir. Eski ismi Alimola’dır. İlçe belediyesi 1904’de kurulmuştur.

Finike: 1990 sayımına göre toplam nüfusu 34.576 olup, 6.700'ü ilçe merkezinde 27.876'sı köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağa bağlı 15 köyü vardır. Yüzölçümü 655 km2 olup, nüfus yoğunluğu 53’tür.

İlçe toprakları kıyıda yer alan ova ile bunun gerisinde yükselen dağlardan müteşekkildir. Kuzeyinde Kohu Dağı, kuzeydoğu ve doğuda Beydağları, orta kesimde Alacadağ yer alır. Alacadağın etekleri ormanlarla kaplıdır. Finike Ovası, küçük akarsuların taşıdığı alüvyonlu toprakların birikmesi ile meydana gelmiştir. Ovayı Başgöz ile Alakır çayları sular.

Ekonomisi tarıma dayalıdır. En çok turunçgil ve sebze yetiştiriciliği yapılır. İlçe portakalı ile meşhurdur. Seracılık çok gelişmiştir. Ayrıca az miktarda buğday, arpa ve elma yetiştirilir. Finike Körfezi kıyıları turizm yönünde gelişmektedir.

İlçe merkezi deniz kıyısında kurulmuştur. Gelişmemiş bir yerleşim merkezidir. Antalya-Fethiye sahil yolu ilçeden geçer. İl merkezine 111 km uzaklıktadır. İlçe belediyesi 1918’de kurulmuştur.

Gazipaşa: 1990 sayımına göre toplam nüfusu 40.840 olup, 13.697'si ilçe merkezinde 27.143'ü köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağa bağlı 38 köyü vardır. Yüzölçümü 931 km2 olup, nüfus yoğunluğu 44’tür.

İlçe toprakları Taşeli platosunun güneyinde yer alır. Kıyıda küçük bir ova ve hemen arkasından yükselen dağlık alan ve platolardan meydana gelir. Dağlar ormanlarla kaplı olup, yüksek düzlükler ise step görünümündedir. Ova, akarsuların taşıdığı alüvyonlu toprakların kıyıdaki bir koyu doldurması ile meydana gelmiştir.

Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri muz, turfanda sebze, pamuk, turunçgiller, yer fıstığı, üzüm ve elmadır. İç kesimlerde hayvancılık ve ormancılık başlıca ekonomik uğraştır. Kıyı kesiminde, küçük çapta yapılan balıkçılık ve turizm geçim kaynaklarındandır. İlçe topraklarında bazit ve kuvarsit yatakları vardır.

İlçe merkezi deniz kıyısında Antalya-Mersin karayolu üzerinde kurulmuştur. İl merkezine 179 km mesafededir. Eski ismi Selinit’dir. 1921’de ilçe olan Gazipaşa, 1926’da bucak haline getirildi ise de 1948’de tekrar ilçe yapıldı. Tarihi ve tabii güzellikleri bakımından zengin bir ilçedir. İlçe belediyesi 1948’de kurulmuştur.

Gündoğmuş: 1990 sayımına göre toplam nüfusu 20.409 olup, 4.554'ü ilçe merkezinde 15.855'i köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağa bağlı 14, Güzelbağ bucağına bağlı 11, Köprülü bucağına bağlı 10 köyü vardır. Yüzölçümü 1323 km2 olup, nüfus yoğunluğu 15’tir.

İlçe toprakları genelde dağlıktır. Kuzey, kuzeydoğu ve doğusunda Batı Torosların kolu olan Geyik Dağları yer alır. Bu dağlardan kaynaklanan Alara çayı vadisinde yer yer düzlükler vardır. Dağlar ormanlarla kaplıdır.

Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünü buğday olup, ayrıca az miktarda arpa, antep fıstığı elma, pamuk, baklagil ve turunçgil yetiştirilir. Hayvancılık ekonomide önemli yer tutar. En çok kıl keçisi ve koyun beslenir. Toros yaylalarında Meracılık yöntemiyle yapılan hayvancılıktan peynir, süt, tereyağ, kıl ve deri elde edilir. El san’atlarından kilim, heybe, çadır ve çuval dokumacılığı yapılır. İlçe topraklarında aliminyum, barit ve zımparataşı yatakları vardır.

Büyük bir köy görünümünde olan ilçe il merkezine 139 km mesafededir. Eski ismi Eksere olup, Akseki ilçesine bağlı bir köy idi. 1936’da ismi Gündoğmuş olarak değiştirildi ve ilçe merkezi haline getirildi. Belediyesi 1936’da kurulmuştur.

İbradı: 1990 sayımına göre toplam nüfusu 17.126 olup, 4.215’i ilçe merkezinde 12.911'i köylerde yaşamaktadır. Manavgat’ın bazı köylerini de sınırları içinde alarak 1990’da ilçe oldu. Eski ismi Aydınkent’tir.

İlçe toprakları genelde dağlıktır. Kuzeyinde Şeytan Dağı yer alır. Manavgat Çayı ilçe topraklarını sular. Dağlar ormanlarla kaplıdır. Ekonomisi hayvancılığa dayalıdır. Tarıma müsait alanlar azdır. Tereyağı, bal, peynir, üzüm, incir başlıca gelir kaynağıdır. Ormancılık ve el sanatları gelişmiştir. İlçe merkezi Şeytan dağı eteklerinde kurulmuştur.

Kale: 1990 sayımına göre toplam nüfusu 20.656 olup, 13.973'ü ilçe merkezinde 6.863’ü köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağa bağlı 9 köyü vardır.

Teke yarımadasının güney bölümünde yer alan ilçe topraklarının kuzeyinde Beydağları yer alır. Dar olan kıyı kesiminde ise Derme Ovası yer alır. Derme Ovası, Derme Çayının taşıdığı alüvyonlu toprakların birikmesi ile meydana gemiştir. İlçe topraklarının diğer kısımları genelde platoluktur. Dağlar gür ormanlarla kaplıdır.

Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri portakal, elma ve buğdaydır. Seracılık yaygın şekilde yapılmaktadır. Dağ köylerinde ormancılık başlıca gelir kaynağıdır.

İlçe merkezi, Derme Çayının denize karıştığı yerde kurulmuştur. Antalya-Muğla karayolu ilçe merkezinden geçer. Kaş ilçesine bağlı bir bucakken, 19 Haziran 1987’de 3392 sayılı kanunla ilçe oldu.

Kaş: 1990 sayımına göre toplam nüfusu 40.469 olup, 4560'ı ilçe merkezinde 35.909'u köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağa bağlı 33, Kalkan bucağına bağlı 16 köyü vardır.

Teke Yarımadasının güney bölümünde yer alan ilçe topraklarının, kuzeybatısında Akdağ Muğla ile tabii sınırı çizer. Dar olan kıyı kesimin batısında Eşen Ovası yer alır. Eşen Ovası ise Kocaçayın (Eşen Çayı) taşıdığı alüvyonlu toprakların birikmesi ile meydana gelmiştir. İlçe topraklarının diğer bölümleri genelde akarsularla engebelenen bir platodur. Dağlar kızılçam, sedir, ardıç ve karaçam ormanları ile kaplıdır.

Ekonomisi tarım ve turizme dayanır. Başlıca tarım ürünleri portakal, elma, buğday olup ayrıca arpa, ciğit ve pamuk da yetiştirilir. Kıyı kesimlerde seracılık yaygındır. Dağ köylerinde ormancılık önemli geçim kaynağıdır. İlçe yat turizmi bakımından önemli kıyılarımızdan olup, Kalhan’da bir yat limanı vardır.

İlçe merkezi Teke Yarımadasının güneyinde bir koyun kıyısında kurulmuştur. Eskiden ilçe merkezi Demre Çayı vadisindeki Kasaba ovasının kıyısındaydı. Andifli ise, Kaş kasabasının limanı idi. Cumhuriyetten sonra iskele önem kazanınca ilçe merkezi buraya taşınarak, Andifli’nin ismi Kaş olarak değiştirildi. İl merkezine 189 km mesafededir. İlçe belediyesi 1923’te kurulmuştur.

Kemer: 1990 sayımına göre toplam nüfus 23.268 olup, 8449’u ilçe merkezinde 14.819'u köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağa bağlı 8 köyü vardır.

İlçe toprakları genelde dağlıktır. Batısında Tahtalı dağı yer alır. Dar kıyı düzlüğünün hemen ardından dağlar yükselir. Dağlar gür ormanlarla kaplıdır.

Ekonomisi tarım ve ormancılığa dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, turunçgiller, baklagiller, pamuk, susamdır. Seracılık yaygındır. Dağlık bölgelerde ormancılık ve küçük baş hayvancılığı yapılır.

İlçe merkezi deniz kıyısında Muğla Antalya karayolu üzerinde kurulmuştur. Merkez ilçeye bağlı bir bucak iken 19 Haziran 1987’de 3392 sayılı kanunla ilçe haline getirildi.

Korkuteli: 1990 sayımına göre toplam nüfusu 46.115 olup, 13.381’i ilçe merkezinde 32.734'ü köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağa bağlı 27, Bozara bucağına bağlı 10, Kızılendağ bucağına bağlı 12 köyü vardır. Yüzölçümü 2471 km2 olup, nüfus yoğunluğu 19’dur.

İlçe toprakları genelde dağlıktır. Batısında Akdağ ve Elmalı dağı, doğusunda ise Beydağ yer alır. Bu dağlar arasında Korkuteli ovası ve Bozova yer alır. Ovaları, Korkuteli çayı ve Bingeçit dereleri sular. Korkuteli çayı üzerinde sulama amaçlı bir göl vardır. Dağlar ormanlarla kaplıdır.

Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, elma, şekerpancarı, nohut, ayçiçeğidir, Tarıma müsait olmayan bölgelerde kılkeçisi ve koyun, beslenir. Yem fabrikası başlıca sanayi kuruluşudur.

İlçe merkezi Korkuteli Çayının kıyısında kurulmuştur. Antalya’yı İzmir’e bağlayan en kısa yol ilçe merkezinden geçer. İl merkezine 67 km mesafededir. İsmini Osmanlı hanedanından Şehzade Korkut Sultan’dan alır. Deniz seviyesinden 1020 m yüksekliktedir. İlçe belediyesi 1914’te kurulmuştur.

Kumluca: 1990 sayımına göre toplam nüfusu 44.834 olup, 17.166'sı ilçe merkezinde 27.668’i köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağa bağlı 18, Altınkaya bucağına bağlı 6 köyü vardır. Yüzölçümü 1253 km2 olup, nüfus yoğunluğu 36’dır.

İlçe toprakları dağlıktır. Akdeniz’e dar bir kıyısı vardır. Kuzeyinde Beydağları, doğusunda Tahtalı dağı yer alır. Dağlardan kaynaklanan suları Alakır Çayı toplar. Bu akarsuyun topladığı alivyonlardan meydana gelen Finike Ovasının doğu bölümü ilçe sınırları içinde kalır. Alakır Çayı üzerinde sel taşkınlarını önlemek için bir baraj kurulmuştur.

Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri portakal, buğday, elma, arpa ve limon olup, ayrıca az miktarda yer fıstığı, ciğit ve pamuk yetiştirilir. Seracılık gelişmiştir. Yüksek kesimlerde küçük baş hayvan besiciliği yapılır.

İlçe merkezi Antalya-Muğla karayolu üzerinde kurulmuştur. İl merkezine 93 km mesafededir. Sarıkavak isimli bir köy iken, 1858’de Iğdırmagardıc ismi ile nahiye oldu. 1958’de Kumluca adıyla ilçe oldu. İlçe belediyesi 1958’de kurulmuştur.

Manavgat: 1990 sayımına göre toplam nüfusu 115.731 olup, 38.498’i ilçe merkezinde, 77.233’ü köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağa bağlı 58, Beşkonak bucağına bağlı 9, Taşağıl bucağına bağlı 14 köyü vardır. Yüzölçümü 2283 km2 olup,nüfus yoğunluğu 51’dir.

İlçe toprakları dağlık olup, Batı Toroslara bağlı dağlar yer alır. Kuzeyindeki Dumanlı Dağı en yüksek noktasıdır (2405 m). Bu dağlar arasında derin bir vadide Köprü Suyu akar. Diğer önemli akarsuyu Manavgat Çayı olup, bu çay üzerinde elektrik üretmek için Oyma pınar barajı kurulmuştur. Akdeniz kıyısında ise dar düzlük alanlar vardır.

Ekonomisi, tarım ve turizme dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri buğday, ciğit, pamuk, turunçgiller, yulaf ve arpa olup, ayrıca az miktarda yer fıstığı ve elma yetiştirilir. Seracılık gelişmiştir. Tabii güzelliği ve zeygin tarihi eserleri ile ilgi çeken ilçeye, yerli yabancı çok sayıda turistin gelmesi turizmi geliştirmiş ve önemli gelir kaynağı haline getirmiştir.

İlçe merkezi Mersin-Antalya karayolu üzerinde ve deniz kıyısında yer alır. İl merkezine 78 km mesafededir. İlçe belediyesi 1913’de kurulmuştur.

Serik: 1990 sayımına göre toplam nüfusu 84.755 olup, 23.106’sı ilçe merkezinde, 61.649'u köylerde yaşamaktadır. Merkez bucağa bağlı 42, Gebiz bucağına bağlı 18 köyü vardır. Yüzölçümü 1353 km2 olup, nüfus yoğunluğu 63’tür.

Güney bölümü hariç ilçe toprakları dağlıktır. Kuzeyinde Kuyucak dağı yer alır. Dağlar kızılçam, sedir ve karaçam ormanları ile kaplıdır. Dağlarda hayvancılık açısından önem taşıyan yaylalar vardır. Aksu Çayı ve Köprü Suyu ilçe topraklarını sular. Güneyinde verimli düzlükler vardır.

İlçe ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri ciğit, buğday, pamuk, yulaf, arpa, portakal limondur. Seracılık gelişmiştir. Dağlık bölgelerde kıl keçisi ve koyun beslenir. Turizm gelirleri ekonomide önemli yer tutar. Deniz kıyısında bazı turistik tesisler vardır.

İlçe merkezi Mersin-Antalya karayolu üzerinde deniz kıyısında yer alır. İl merkezine 33 km mesafededir. İlçe belediyesi 1926’da kurulmuştur.
Antalya

Turizm

Antalya tarihi eserler bakımından çok zengindir. Bu tarihi eserler eski devirler, Selçuklu ve Osmanlı eserleri olarak sınıflandırılır.

Alanya Kalesi: Kale mimarisinin bir şaheseridir. Deniz kıyısında bir kartal yuvasını andırır. Eski devirlerden kalma bir kalenin yerinde Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad yaptırmıştır. Bu yüzden Alaiye Kalesi adıyla da anılır. 1955’de tamir gören kalenin içinde bir cami, bir bedesten, Akşebe Sultan Tekkesi, Aya Yorgi Kilisesi ve tepenin en yüksek kısmında bir saray bulunmaktadır.

Alara Kalesi: Antalya-Alanya yolu üzerinde, Alara çayı yanında tek bir tepe üzerinde kurulmuştur. Kıyıdan 10 km kadar içeridedir.

Kızıl Kule: 1225’de Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad kale burcu olarak yaptırmıştır. Sanat değeri çok yüksektir. Sinop Kalesini yapan mimar Kettari Reha oğlu Ebi Ali tarafından yapılmıştır. Alanya'da olan kule beş katlıdır. Her yönü 12,5 m olarak 8 köşelidir. İki katı kırmızımtrak taştan, diğer katlar kırmızı tuğladan yapılmıştır. Her yüzde gözetleme yeri, mazgallar, zift ve haşlama delikleri vardır.

Yivli Minare Camii: 1238’de yaptırılmıştır. Selçuklu devrinin bir şaheseridir. Antalya’nın sembolüdür. Minarenin alt kısmı taştan ve kare şeklindedir. Üst kısmı yuvarlak ve yivli olup, tuğladan yapılmıştır. Caminin üst kısmı mavi çinilerle kaplıdır. Caminin yanında mevlevihane, medrese ve iki türbe ile bir külliye vardır. Cami, etnoğrafya müzesi olarak kullanılmaktadır.

Ahi Yusuf Mescidi: 1249’da Ahi Yusuf adına yaptırılmıştır. Kesme taştan yapılmış olan mescid, kare biçimindedir. Mescidin yanında Ahi Yusuf’un türbesi vardır.

Bali Bey Camii: Sultan İkinci Bayezid devri vezirlerinden Bali Bey tarafından yaptırılmıştır. Sekizgen kasnak üzerinde büyük bir kubbesi vardır.

Korkut Camii: Kesik Minare, Cumanun Camii, Cihannüma Camii ve Cami-i Kebir de denilir. Beşinci asırda Panaghia Kilisesi olarak yapılmıştır. Sultan İkinci Bayezid’in oğlu Sultan Korkut tarafından camiye çevrilmiştir. 1869’da bir yangın sonucu yıkılmıştır.

Mehmed Paşa Camii: 1593-1607 tarihleri arasında Tekeli Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Duvarlar küfeki taşındandır. Üç kapısı vardır. 1866 ve 1926 yıllarında iki defa tamir görmüştür.

Emir Bedreddin Camii: Selçuklu devrine ait ahşap bir camidir. Andızlı Camii de denir. Alanya’dadır.

Müsellim Camii: 1796’da Hacı Osmanoğlu Hacı Mehmed Ağa tarafından yaptırılmıştır. Caminin dış pencere alınlıkları ile içte kubbe kasnağına kadar olan bölüm mavi-beyaz Kütahya çinileriyle, mihrabı yeşil sırlı çinilerle kaplıdır.

Murad Paşa Camii: 1570’te Kuyucu Murad Paşa tarafından yaptırılmıştır. Minaresi iki şerefelidir. Yan duvarları İznik çinileriyle süslüdür.

Ömer Paşa Camii: Elmalı ilçesindedir. Kitapçı Ömer Paşa tarafından 1608’de yaptırılmıştır. 1870 ve 1955’te tamir görmüştür.

Kale Camii: Alanya’da Sultan Alaeddin Keykubad zamanında yapılmıştır. 1530-1566 seneleri arasında eski temeller üzerinde Kanuni Sultan Süleyman tarafından yeniden yapıldığı için Sultan Süleyman Camii ismi ile de anılır.

Karatay Medresesi: 1250’de Celaleddin Karatay tarafından yaptırılmıştır. Yapı, mihrabı sebebiyle Karatay Camii ayrıca Darüssüleha isimleri ile de anılır.

Ulu Cami Medresesi: Kimin tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Halk arasında imaret olarak bilinir.

Atabey Armağan Medresesi: 1239’da Atabey Armağan tarafından yaptırılmıştır. Günümüzde sadece girişin alt bölümü kalmıştır.

Emir Sinaneddin Medresesi: 1319’da Hamidoğullarından Emir Sinaneddin tarafından Korkuteli yakınlarında yaptırılmıştır. Kesme taştan ve iki katlıdır.

Şadırvanlı Medrese: Elmalı’da olup, on dokuzuncu asır başlarında yapılmıştır. Günümüzde kütüphane olarak kullanılmaktadır.

Evdir Han: Korkuteli yakınında, Selçuklu Sultanı Birinci İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılmıştır.

Alara Han: Alanya-Konya karayolu üzerinde Selçuklu devrinin en güzel kervansaraylarındandır. 1231’de Alaeddin Keykubad tarafından yaptırılmıştır.

Kırkgöz Han: Sultan İkinci Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yaptırılmıştır. Antalya-Burdur yolu üzerindedir.

Şaropsa Han: Antalya-Alanya yolu üzerindedir. Sultan Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında yaptırılmıştır. Zengin süslemeleri olmayan bir yapıdır.

Deniz Feneri: Nevşehirli Damad İbrahim Paşa’nın 1720’de yaptırdığı bu fener Alanya’da bir tepe üzerindedir. Akdeniz’deki gemilere uzun seneler yol göstermiştir.

Tekelioğlu Kütüphanesi: Tarihi bir eser olup, içinde çok kıymetli el yazması eserler vardır.

Bedesten: Selçuklu tuğlasıyla yapılmıştır. Alanya Kalesi’nin malzeme deposu olarak kullanılmıştır. 38x36 metre ebadında bir avluya bakan 26 oda vardır.

Selçuklu Tersanesi: Alanya’dadır. Selçuklular tarafından gemi inşaası için yapılmıştır. Beş büyük gözlüdür. 700 senelik olmasına rağmen kale içinde büyük yelkenli gemiler yapılmaktadır.

Antalya Bölge Müzesi: 1923’te kurulmuş ve 1972’de yeni binasına taşınmıştır. Tarih ve tarih öncesi devirlere ait kıymetli eserlerle doludur.

Kara İn: Yağça köyündedir. 1894 senesinden bu yana yapılan araştırmalara göre eski devirleri aydınlatan, bunun gibi zengin bir mağara, dünyanın hiçbir yerinde yoktur. Burada 50 bin sene öncesine ait eşyalar bulunmuştur.

Perge: Antalya yakınındadır. M.Ö. 7. asırda kurulmuş eski bir şehirdir. Stadyum ile tiyatrosu oldukça büyüktür. Stadyumu 27.000 kişiliktir. Perge’nin tarihte önemli bir yeri vardır. Ticaret yolu üzerinde idi. 1207’de Selçuklu Sultanı Birinci Gıyaseddin Keyhüsrev feth etmiştir.

Aspendos (Belkıs): Antalya’nın 48 km doğusundadır. Roma İmparatoru Antonius tarafından M.Ö. ikinci asırda yaptırılan 20.000 kişilik tiyatrosu meşhurdur. Dünyada, günümüze kadar en iyi korunmuş tiyatrodur. O zamanlar bir sahil şehri idi. Bu tiyatroya Belkıs (Balkız) Tiyatrosu da denir. Su kemerleri ve binaları dikkat çekicidir.

Side: M.Ö. 7. asra ait bir şehirdir. 20.000 kişilik tiyatrosu, pazarı (agora) ve çeşitli heykelleri meşhurdur. Side kelimesi nar manasına gelir. Resim ve figürlerde nar resmine çok rastlanır. Eski Yunanca’da side (nar) kelimesi yoktur. Side şehrini eski Yunanlılardan önceki kavimler kurmuştur. Side müzesinde çok sayıda tarihi eser vardır. Şehrin giriş kapısı bulunmuştur. Surlar yıkıktır, ana cadde kalıntıları ve antik çağa ait iki ev ortaya çıkarılmıştır. Evler avlu etrafında ve zeminleri mermer döşelidir. Avlu ortasında sarnıç, kuyu ve havuz vardır. Side tiyatrosu Silyon, Perge ve Aspendos gibi yamaçlarda olmayan düz arazide kurulmuştur.

Termessos: Halen, Roma İmparatorluğu ve Bizans devrine ait kalıntılar ve tiyatrosu vardır.

Hadrianus Kapısı: Roma İmparatoru Hadrianus’un Antalya ziyaretinin hatırası olarak yapılmıştır. Mermerden yapılmış bir kapı olup şehir merkezindedir.

Altınkaya: Bu ilçede antik çağa ait 1500 kişilik tiyatro vardır.

Sillion Harabeleri: Serik ilçesindedir.

Elge (Zerk) Harabeleri: Serikte’dir. Dağ şehridir. Surları, stadyumu, tiyatro, tapınak ve su yolları ile mağaraları meşhurdur.

Termessos (Güllük): Gizli dağ yolları, dehlizler, 4200 kişilik tiyatro ve heykelleri meşhurdur.

Anvi Harabeleri: M.Ö. 9. asırda yaşayanların kalıntılarıdır.

Hıdırlık Kulesi: Romalılar tarafından “ışık kulesi” olarak yapılmıştır. 14 metre olup iki katlıdır.

Demre (Myra): Demre Çayı kenarındadır. M.Ö. 5. asırda kurulmuş olup bazı kalıntıları bulunmuştur.

Bağyaka (Limira): M.Ö. 7. asırda kurulmuş bir Lidya şehridir.

Kınık (Ksantos): Kaş ilçesi yakınlarındadır. M.Ö. 7. asra ait bir şehir kalıntısıdır.

Noel Baba: Hıristiyanlarca tanınan ve “Noel Baba” olarak isim yapan Saint Nicolas’ın Kaş’ın Gelemiş köyünde doğduğu, hatta yaşadığı kesin değildir. Bu hıristiyan din adamının, bu ilçede heykelinin dikilmesi hıristiyan emperyalizmine malzeme olmuştur. Çok sayıda hıristiyan Noel Baba’nın efsane olduğuna inanır.

Akseki’deki tarihi kalıntılar: Antik çağa ait şehirler, kale ve burçlar ile köprü ayaklarıdır.

Turistik yerleri: Antalya, Türkiye’nin ve dünyanın sayılı turizm merkezlerinden biridir. İklimi, lezzetli ve her mevsimde bulunan meyve ve sebzeleri, sahil ve ormanlarının şahane güzelliği, sahillerinde denize girilirken aynı anda dağlarında kış sporları yapılabilmesi ile turizme çok müsaittir. Kaş’tan Gazipaşa’ya kadar olan sahil şeridi turistik te'sislerle doludur.

Kaplıcalar ve içmeler:

Demre İçmesi: Kükürtlü olup mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelir.

Korkuteli İçmesi: Çeşitli hastalıklara karşı şifalı bir sudur.

Sarı Su İçmesi: Ilıca köyündedir. Karaciğer, mide, bağırsak ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi gelir.

Sınat Deresi Kaplıcası: 25 derecelik sıcaklıkta bir sudur. Çeşitli hastalıklara faydalıdır. Ilıca köyünün yakınlarındadır.

Milli parklar: Tabii güzelliklerin yaşaması için bazı yerler milli park olarak korunmaktadır. Köprülü Kanyon Milli Parkı 14 km uzunluğunda ve 100 m genişliğindedir. Bey Dağları Milli Parkı, Sahil Milli Parkı ve Termesses Milli Parkının tabii ve tarihi zenginlikleri muhafaza altına alınmıştır. Türkiye’nin en büyük parkı 170 bin metrekare olarak Antalya’da yapılmaktadır. Ulaş Dinlenme Parkı piknik için çok müsaittir.

Mağaralar: Antalya mağaralar bakımından çok zengin bir ilimizdir. ABD ve Yugoslavya mağara turizmi ile büyük gelir sağlamaktadır. Türkiye dünyàda en çok mağaraya sahip olan ülkedir. 40 bin mağaranın ancak 20 bini tesbit edilmiştir. Diğerlerine henüz ulaşılamamıştır. Antalya’da 20 mağara vardır.

Antalya mağaraları içinde göller, nehirler, uçurumlar, gözsüz balıklar, yarasalar ve çeşitli hayvanlar mevcuttur. Bazı mağaraların havası, bazısının çamuru veya suyu şifalıdır. Dolayısiyle çeşitli hastalıklara iyi gelmektedir.

Damlataş Mağarası: Sarkıtları bir harika olan Damlataş Mağarası, Alanya’dadır ve astım hastalığına iyi gelmektedir.

Antalya Mağarası: Alanya yakınındadır. İçinde kayıkla gezilir. Bir deniz mağarası olan bu fosforlu mağara, güneş ışınlarının yansıması ile çok güzel manzaralıdır.

Düdencik Mağarası: Akseki’dedir. Türkiye’nin en derin mağarasıdır. Uzunluğu 60 metredir.

Yoldağı Mağarası: Kalkan’dadır. 54 mağaradan meydana gelir.

Diğer mağaralar: Sakalsultan, Demirciler, Yalancı Dünya, Dumanlı, Kada İni, Öküz İni, Beldibi, Yoldağı ve Korsanlar mağaralarıdır. Bazılarında çok eski çağlara ait izler vardır.

Çağlayanlar: Antalya çağlayan ve şelaleler bakımından da oldukça zengindir. 60 metre yükseklikten dökülen Düden Çağlayanı ile Manavgat, Homa ve Uçarsu ve Kayabükü çağlayanları en meşhurlarıdır. Yedi oluklar mevkiinde 13 çağlayan vardır. Antalya’da toplam 29 çağlayan bulunmaktadır. Kadınyan uçurumu Antalya içindedir.

Deniz altı eserleri: Antalya, deniz altı eserleri bakımından da zengindir. Dünyanın bilinen en eski gemisi Kaş ile Keora köyü arasındaki Uluburun’da bulunmuştur. Finikelilere ait 3200 senelik bir teknedir. 40 m derinlikte olan bu gemi, Türk ve ABD’li deniz arkeologları tarafından incelenmektedir.

Yanartaş (Meşale) “Çıralı”: Olimpiyatlarda yakılan meşalenin başlangıcı sayılan bu alev, Finike’ye 7 km mesafede 350 m yükseklikte bir tepede binlerce seneden beri devamlı yanmaktadır. Tepenin bir yarığında yer altından gelen bu ateş hiç sönmemiştir. Çeşitli efsaneleri vardır.

Antalya evleri: Kaleiçi semtindeki evlerin aslına uygun restore ettirilip turistik mahiyette kullanılması planlanmaktadır. 20 ev, 115 yataklı konaklama tesisi haline getirilecektir.

Sarnıçlar: Alanya sarnıçlar şehridir. Kale evlerinde hala sarnıçlar vardır. Akşebe Mescidi ve Mecdüddir sarnıcı meşhurdur. Sarnıç, 20-22 m boyunda ve 13 m enindedir. Bugün bile kullanılmaktadır.

Alanya Müzesi: Çok zengin eserlere sahip bir müzedir.
M.Ö. 2. yy.da Bergama Kralı Attalos II. (M.Ö. ... Daha sonra Bergama Kralı Attalos II. Burada bir şehir kurar ve şehre kendi adını verir. Şehre Türkler Adalya, Araplar Antaliye, Cumhuriyet devrinde ise şehrin ismi Antalya olur.
Antalya, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık beşinci şehridir. 2019 sonu itibarıyla il nüfusu 2.511.700'dır. İlin yüzölçümü 20.177 km²'dir. İlde km²'ye 115 kişi düşmektedir. 19 ilçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 910 mahalle bulunmaktadır.
Akdeniz sahilinde turizm bakımından çok gelişmiş bir ilimiz. Ülkemizin muz ve portakal bahçesi olarak isimlendirilen Antalya; Akdeniz kıyısında, İçel (Mersin) Konya, Isparta, Burdur ve Muğla illeri ile çevrilidir. İl toprakları 36°06' ve 37°27' kuzey enlemleri ile 29°14' ve 32°27' doğu boylamları arasında yer alır. Üç tarafı yüksek dağlarla çevrilidir. Güzel iklimi, verimli toprakları, orman zenginliği, sahillerinin güzelliği tarihi yerleri ile en zengin şehirlerimizden biridir. Antalya’ya “Türkiye'nin Riviera”sı denilmektedir. Trafikteki numarası (07)dir.

Bergama Kralı İkinci Attalos tabii güzellikleri çok zengin olan bu bölgede bir şehir kurulmasını istemiş ve kurulan bu şehre “Antalela” ismini vermiştir. Türkler bölgeyi feth edince, şehrin ismini Antalya olarak değiştirmişlerdir.

Antalya’da gezilecek yerler
1. Patara Antik Kenti
2. Kalkan
3. Kaş
4. Kaleköy
5. Demre
6. Olimpos
7. Çıralı
8. Tahtalı Teleferik
9. Kemer
10. Likya Yolu
11. Konyaaltı
12. Geyikbayırı
13. Termessos Antik Kenti
14. Mantarevi Restoran
15. 7 Mehmet Restoran [/column][column size=one_half position=last ]
16. Antalya Müzesi
17. Piyazcı Ahmet
18. Kaleiçi
19. Börekçi Tevfik
20. Dondurma Dükkanı
21. Akdeniz Dondurma
22. Düden Şelalesi
23. Sandland
24. Kurşunlu Şelalesi
25. Perge Antik Kenti
26. Belek
27. Hip-Notics
28. Manavgat Şelalesi
29. Körprülü Kanyon
30. Alanya
1. KALEİÇİ

Kaleiçi Antalya’nın en minnoş yeri, kesinlikle görmenizi çok tavsiye edeceğimiz bir yer. Eski şehir sularının içindeki konaklar bugün Antalya’da sosyal hayatın merkezi. İşten çıkanlar buraya bira içip kafa dağıtmaya, turistler yaşayan müthiş tarihi dokusunu görmeye, çocuklar içindeki minik plajında denize girmeye, gençler de gece sağlam grupların çıktığı barlarında partilemeye geliyor. Falezin üzerine kurulmuş, içinde kocaman parkları da olan bir özerk bir kasaba gibi bir hissiyatı var.

Yazın gündüz buraya katiyetle gelmeyin, sıcaktan burnunuzdan gelir. Gün batımına doğru gelin, hem bir Kaleiçi klasiği bira & gün batımı yapar, hem Kaleiçi’ni gezer, akşam da canlı müzik dinlersiniz. Kaleiçi’nden size gezilecek yerlerden tutun da yeme içmeye, acayip nokta atışı önerilerimiz var. Kaleiçi yazımızı okumadan şuradan şuraya bırakmayız sizi.

2. KURŞUNLU VE DÜDEN ŞELALELERİ

Düden Şelalesi
Antalya’nın da 2 tane meşhur şelalesi var: Düden ve Kurşunlu. Öncelikle neye benzediğini iyi canlandırmanız için mutlaka videodan izlemenizi öneririm çünkü açıkçası fotoğraflar güzelliklerini adil bir şekilde yansıtmıyor.

Düden Şelalesi çok enteresan, böyle şehrin içinde, etrafı binalarla çevrili bir yerde, semtin ortasından çağlayan bir şelale düşünün. Markete, durağa giderken yanından geçtiğin cinsten şehrin içinde! Arabayı park ederken haritanın yanlış konum gösterdiğinden şüpheleniyor insan, o kadar beklenmedik bir yerde. İçinde gezilebilen bir de mağarası var. Daha da enteresanı ileride Düden falezlerden aşağı deniz dökülüyor. Denize dökülen Düden’i eğer Kaleiçi’nden tekne turuna çıkarsanız görüyorsunuz ama arabayla da yakınına gidilebiliyor

Kurşunlu Şelalesi
Düden Şelalesi şehrin ortasında hoş bir sürpriz ama biz en çok Kurşunlu Şelalesi’ni sevdik. İkisine birden zamanınız yoksa Kurşunlu’ya gidin deriz. Suyun rengi, sanki Bali’deymişsiniz gibi görünen tropik bitki örtüsü gerçekten çok güzel. Sakın şelaleyi görüp dönmeyin, teraslana teraslana akan nehrin yatağını hoş bir yürüyüş parkuruna çevirmişler. Aşağıda çok keyifli bir de kafe var. Elbette Düden’in ulaşım kolaylığı ile yarışması mümkün değil ama yol yaptığınıza kesinlikle değer.

Bu arada biz gittiğimizde tek tük insan vardı. Yazın kalabalık oluyor diye duyduk. Burası sakin haliyle güzel. Eğer yazın buraya piknikçiler falan geliyorsa hiç tadı olmaz. Yüzmek yasaktır tabelaları vardı. Umarız mangal da, piknik de yasaktır.

3. HİP-NOTİCS

Manavgat’ın Burunucu Mevkii Çakış Köyü’nde bulunan Hip-Notics, wakeboard olarak bilinen kablolu su kayağının yapılabildiği bir su parkı. Klasik su kayağının motorlu tekne veya başka bir araçla çekilerek yapılanı yerine bir makara sistemiyle kablolar aracılığıyla çekilerek yapılanı. Tabi klasik su kayağına göre daha güvenli, daha ekonomik, yeni başlayanlara ve akrobasiye merak saranlar için daha uygn. Elektrikle çalıştığından ve motor yağlarıyla suyu kirletmediğinden de çevre dostu bir sistem. Sadece wakeboard değil, su kayağı (çift kayak), kneenboard (diz boardu) ve flyboard seçenekleri, basketbol, voleybol ve diğer oyun alanları, yeme-içme alanı da var.

4. PERGE ANTİK KENTİ

Kurşunlu Şelalesi’ne gittiğinizde, Perge Antik Kenti’nin 8 kilometre, 15 dakika mesafede bulunduğu da aklınızda olsun. Pamphyli uygarlığının önemli şehirlerinden, Aksu Nehri’nin 4 kilometre yakınındaki geniş bir ovaya kurulmuş olan Perge Antik Kenti, antik dönemden günümüze kalan en iyi korunmuş stadyumlardan birine, Yunan-Roma tipi bir amfi tiyatroya, görkemli bir Hellenistik giriş kapısına sahip. Sırf bu özellikleri için bile UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girmeyi hak eden ve bunun için Türkiye’nin aday gösterdiği antik kentlerden. Bu bölgeden çıkmış çoğu heykel, Antalya Müzesi’nde görülebiliyor. Giriş ücreti 25 TL. Müzekart geçerli. Yaz kış kapı açılış 08.00 ama yazın 19.00’da kapanırken kışın 17.00’de kapanıyor.

5. ANTALYA MÜZESİ

1922’de Öğretmen Süleyman Fikri Erten tarafından 1. Dünya savaşından sonra bölgeye gelen işgal güçlerinin yağmasından kurtarılan eserlerin korunması amacıyla kurulmuş. İlk olarak Kaleiçi’nde bulunan Alaaddin Cami’de, daha donra Yivli Cami’de yer alan Müze 1972’de bugünkü binasına taşınmış. Müzede, Antalya’da yer alan üç antik kent olan Lykia, Pamphylia ve Pisidia’dan çıkma tüm tarihi eserleri görebiliyorsunuz. Özellikle Perge Antik Kenti’nden çıkarılan Roma Dönemi heykelleri, müze koleksiyonunun en değerli parçalarından. 1988 yılında “Avrupa Konseyi Yılın Müzesi” ödülüne layık görülen müze, eğer tarihe ve arkeolojiye meraklıysanız, mutlaka ziyaret edin diyeceğimiz yerlerden. WebsitesiZiyaret Saatleri: 08.30 – 19.30. Giriş 20 TL olup Müzekart geçerli.

6. KÖPRÜLÜ KANYONU

Köprülü Kanyonu, içinden Isparta’dan doğan, Antalya’dan denize dökülen Köprüçay’ın geçtiği, yaz sezonunda rafting yapmaya elverişli olan, hiking, kamping, doğa yürüyüşü gibi aktiviteler için de ideal olan bir milli park. Gerçekten de içinde biri büyük diğeri küçük olmak üzere Roma Dönemi’nden kalma 2 tarihi köprü var.

7. RAFTING

Antalya’nın en büyük olayı, raftinge elverişli akarsularının bolluğu. Özellikle de Köprülü Kanyonu ve içinden geçen Köprüçay, raftinge en elverişli nokta. 8-10 kişilik botlarda, deneyimli rehberler eşliğinde, 14 kilometrelik parkur boyunca rafting yapıyorsunuz. Parkur yaklaşık 2,5 saat sürüyor. Kask, kürek, can yeleğini firmalar temin ediyor. Burada rafting için en ideal aylar Temmuz, Ağustos ve Eylül. Zaten bölgede hizmet sağlayan birçok firma var. Bazı rafting turları sizi kaldığınız yerden alıp ulaşım, rafting, öğle yemeği dahil paket turlar sunuyor. Özellikle de rafting sonrası kanyonda alabalık keyfi kaçmaz.

8. TAZI KANYONU

Mayıs 2017’de Hürriyet “Yeni bir kanyon keşfedildi” yazmış. Bu dev kanyon nasıl gözlerden saklanabilmiş bunca zaman? Aslında arabayla az önce anlattığımız Köprülü Kanyon’un bir 10-15 dakika yukarısında. Buraya gelirken hayatta böye bir yer çıkacağını tahmin etmezsiniz, kesinlikle hiç görünmüyor. O yüzden yanlış yolda olduğunuzu düşünmeyin. Sonra arabayı park edip ormanın içindeki bir patikan 2 kilometre kadar yürümeniz gerekiyor. İlk bakışta patikayı hemen göremeyebilirsiniz. Yol biraz yokuşlu ama zorlu bir yürüyüş değil.

9. GEYİKBAYIRI’NDA TIRMANIŞ

Antalya’daki Geyikbayırı, açık ara tüm Türkiye’nin en ideal kaya tırmanışı noktası. Toros Dağları’nın bir parçası olan Geyikbayırı’na tüm dünyadan deneyimli tırmanışçılar geliyor ve burada antrenman yapıyorlar. Öyle ki bu nokta, Avrupa’da kış aylarında tırmanış için en iyi üç, dünyada ise 10 destinasyon arasında sayılıyor. Bölgede, farklı zorluk seviyelerine göre değişen eğim ve yükseklikte parkurlar var. Kaya yapısı ağırlıklı olarak kireçtaşı. Yükseklikler 15 metreden 50 metreye kadar varabiliyor. Bu nedenle de başlangıç seviyesinden ileri seviyeye kadar birçok seviyedeki tırmanışçıya uygun. Bizim, Kocaeli’deki Ballıkayalar Tabiat Parkı’ndaki kaya tırmanışı deneyimimizi de okumak isterseniz sizi Ballıkayalar Tabiat Parkı Rehberimize alalım.

Geyikbayırı’nda kampta konaklama olanakları da var. Rido Camping, tırmanma alanları ve plajı olan bir yer. Wifi, duş, çamaşırhane var. Geyikbayırı’ndan bir diğer seçenek de üç Alman tarafından işletilen JoSiTo Guesthouse and Camp.

10. MANAVGAT ŞELALESİ

Manavgat Nehri’nin sularının, 4-5 metre yükseklikten döküldüğü Manavgat Şelalesi, ilkokul coğrafya derslerinden de hatırlayacağınız üzere, Türkiye’nin en ünlü şelalelerinden. Her ne kadar döküldüğü yükseklik fazla olmasa da yarattığı görsellik görülmeye değer. Şelalenin buz gibi bir suyu var. Etrafında da klasik olarak bilimum kafeterya, restoran, çay bahçesi, piknik alanı, kamp alanı var. Nehirde rafting olanağı da var ama Antalya’daki en iyi rafting noktası yukarıda bahsettiğimiz Köprülü Kanyon. Şelaleye giriş 2018 itibariyle kişi başı 6 TL. Otopark alanı da ayrıca ücretli.

11. TELEFERİK

Teleferik demek ağaç katliyamı demek bunu bir kenara yazmak lazım çünkü teleferik yapımı için teleferiğin geçeceği güzargahtaki ağaçların ve tesisin yapılacağı yerin törpülenmesi gerekiyor. Yine de Teleferikle Tahtalı Dağı’na çıkıp, Antalya’ya kuşbakışı bakmak da Antalya’daki popüler deneyimlerden olduğundan yazmadan geçmek istemedik. Çıkıp çıkmamak size kalmış. Antalya’da 2 tane teleferik var. Biri Tünektepe diğeri Olimpos Teleferik. İkisi arasında seçecekseniz Olimpos ile Tahtalı’ya çıkın deriz. Teleferik için kişi başı ücret gidiş geliş: 75 TL, tek yön 50 TL. En güncel fiyatlar için tıklayın.

Günlük olarak Beldibi, Göynük, Kemer, Kiriş, Çamyuva ve Tekirova’dan itibaren, Çarşamba ve Cumartesi günleri de Kundu ve Antalya’dan teleferiğin kendi sunduğu ulaşım hizmeti var. Zirvedeki tesis akşam 19:00’a kadar açık, içinde bir de cafe var ama tahmin edersiniz ki fiyatlar x2 civarında .

12. ASPENDOS

Antalya’nın Serik ilçesi sınırlarında, Köprüçay Nehri’nin tepelerindeki bir düzlüğe MÖ 10. yüzyılda Akalar tarafından kurulmuş olan Aspendos Antik Kenti, tüm Akdeniz coğrafyasının en iyi korunan Roma tiyatrosuna sahip. En parlak dönemini Roma Dönemi’nde yaşayan şehirdeki, 12.000 kişi kapasiteli bu görkemli antik tiyatro, MS 2. yüzyılda inşa edilmiş. Antik tiyatronun harika bir akustiği var. Ağustos ortasından Eylül ortasına, dolu bir konser & bale takvimi oluyor.

Aspendos Antik Kenti’nin en göz dolduran kalıntısı antik tiyatro olsa da, tiyatronun arkasında kalan alanda, stadyum, agora, bazilika, anıtsal çeşme, meclis binası, su kemerleri, anıtsal tak, cadde, tapınak, hamam, sarnıçlar, dükkanlar gibi yapıların kalıntıları da var. Bizans Dönemi’ne kadar varlığını sürdüren şehir, Selçuklu Dönemi’nde bir kervansaray olarak kullanılmış. Sonrasında da atıl kalmış. 1930 yılında burayı ziyaret eden Atatürk, alanın restore edilip tekrardan açılmasını istemiş. Giriş 25 TL ama Müzekart geçerli. Ziyaret saatleri ise Nisan-Ekim ayları arasında 08.00-19.00, Kasım-Mart ayları arasında 08.00-17.00.

13. LİKYA YOLU

Kate Clow öncülüğünde ortaya çıkarılan Likya Yolu, Fethiye’den başlayan ve Antalya’yı boydan boya geçen 535 kilometrelik devasa bir rota. Antalya’nın çoğu şehrinde bu rotanın harika paftaları var ama Adrasan’da başlayıp, Musa Dağı, Adrasan Ovasını aşarak Olimpos’ta son bulan 13 kilometreiik Adrasan-Olimpos paftası günübirlik yapılabilir olmasıyla yolun en popüler etaplarından. buluyor. Ama siz Antalya’nın konakladığınız bölgesine göre trekking gruplarına katılabilir, farklı parkurlar seçebilirsiniz.

14. PATARA ANTİK TİYATROSU

Kaş’a yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Patara Antik Kenti, Likya Birliği’nin başkentliğini yapmış bir kent. Zamanında, birlik toplantıları da su an kalıntılarını görebileceğimiz meclis binasında düzenlenmekteymiş. Likya Birliği içerisinde üç oy hakkına sahip altı şehirden biri olan Patara her dönem önemli bir merkez olmuş. Eserleri ve yeni kazı alanlarını görmek için giriş ücreti tam 15 TL indirimli 7.50 TL. Müze kart geçerli. Haftanın her günü 15 Nisan 2 Ekim arası 08.00 – 19.00 saatleri, 3 Ekim 14 Nisan arası 08.00 – 17.00 saatleri arasında açık.

15. TERMESSOS ANTİK KENTİ

Güllük Dağı’nın tepesindeki bir platoya kurulmuş olan Termessos, Pisidya bölgesinin antik kentlerinden biri. Büyük İskender, M.Ö. 333’de burayı kuşatmayı başaramamış çünkü Termesoslular çok iyi bir savunma örneği göstermiş. Kent, İskender’den sonra, Ptolemyler döneminde kuşatılabilmiş ama M.Ö. 71’den kalma, Roma Senatosu tarafından onaylanmış belgelere göre, Termessos’un kendi iç işlerinde Roma’dan bağımsız olduğu ve kendi kanunları olduğu görülüyor. Fakat şehrin Bizans ve Osmanlı dönemindeki durumuna dair elde hiçbir bilgi yok. Türkiye’nin en iyi korunmuş antik kentlerinden biri olan Termessos’a giriş ücreti 5 TL ama Müzekart da geçerli.

16. SANDLAND

Antalya’nın Lara Sahil’inde, sadece su ve kum kullanılarak yapılan devasa heykeller var desek. Dünyanın en büyük kum heykel etkinlikleri arasında yer alan Uluslararası Antalya Kum Heykel Festivali (Sandland) devasa boyutlarda yüzlerce kum heykelin sergilendiği bir açık hava müzesi. Hem kapladığı alan (10 bin metrekare) ve malzeme (10 bin ton nehir kumu) hem de katılan sanatçı ve üretilen eser bakımından dünyadaki sayılı etkinliklerinden. Elbette bu eserler sonsuza kadar kalıcı değiller, sergileme süreli bittiğinde kasten yıkılıyorlar. Zaten kasten yıkılmasalar da bir süre sonra kendiliğinden yıkılmaya mahkumlar. Ama bu Kum Heykel Sanatı’nın doğasında olan bir şey. Her şeyin geçiciliğini, her şeyin bir gün yok olacağı felsefesini içinde bulunduran bir sanat. Festival boyunca atölyeler, konserler, video mapping show’lar da oluyor. Eserler 09.30-23.00 saatleri arasında görülebiliyor. Giriş ücreti yetişkin 24 TL, çocuk 10 TL. Müzekart’a %25 indirim de var.

ANTALYA’DAKİ FAVORİ TATİL BELDELERİMİZ
17. OLİMPOS & ÇIRALI
İşte turistlerin değil gerçek keyifçilerin yeri Olimpos, Çıralı. Olimpos’ta caretta ceratta’ların yuvalamaya geldiği sahilden denize girmek, salaş işletmelerde veya ağaç evlerde konaklamak, Olimpos Dağı’nda tanrıların hiç sönmeyen ateşi eşliğinde zirvede şarap keyfi yapmak, tekne kiralayıp denize açılmak, antik kentten denize girmek anlatılmaz yaşanılır deneyimler. Ayrıca Çıralı’nın komşu koyu, ona arabayla 20-25 dakika mesafedeki Adrasan Koyu da mutlaka gidilmesi gereken yerlerden. Sahil boyunca konaklayabileceğiniz, yemek yiyebileceğiniz, oturup güzel vakit geçirebileceğiniz oteller ve cafeler var. Olimpos’ta ve çevresinde ne yapılır, nerede kalınır gibi diğer tüm detaylar için Olimpos Ağaç Evler & Gezilecek Yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

18. KAŞ

Kaş, açık ara Antalya’nın en güzel yeri. Resort otellerce parsellenmemiş sahilleri, tatlı ve salaş kasaba hayatı, bakir doğası, magazinleşmemiş mekanları, eğitimli ve kibar insanları ile bambaşka bir yer. Buranın en güzel zamanı, Nisan-Mayıs & Ekim-Kasım arası sezon dışı tarihler. Çünkü küçük bir yer olduğundan, öyle fazla kalabalıkları kaldırmıyor. Tadına varabilmeniz için yüksek sezonları pas geçmenizi tavsiye ederiz. Yine Kaş’a bağlı olan Kalkan’da ise özellikle İngilizler’in müdavimi olduğu ve Türkiye’de expat olarak yaşayanların mesken tuttuğu hoş balık restoranları ve butik otellerin fine dining restoranları var. Eğer ki Schengen vizeniz varsa Kaş’tan günübirlik Meis Adası’na geçmek de harika bir şapkadan çıkma tatil fırsatı.

Kaş aynı zamanda, Kaputaş’tan Patara’ya, tüm Antalya’daki favori denize girme noktamız. Kaş’ta nerede denize girilir sorusunun cevabını En Güzel 10 Kaş Plajı yazımızda bulabilirsiniz. Kaş’ta ne yapılır, ne yenir, nerede kalınır gibi sorularınızın cevabını ise Kaş Gezilecek Yerler , Kaş’ta Nerede Kalınır, Kaş’ta Ne Yenir & En Güzel Kaş Restoranları ve Kaş’ta Yapılması Gereken 24 Efsane Şey yazılarımız var.

19. KALKAN

Kalkan, Kaş’a bağlı ama ona yaklaşık 25 kilometre mesafede, Yunanlı denizciler tarafından 200 yıl önce kurulmuş ve Likya Uygarlığı’nın izlerini taşıyan bir belde. Buranın en önemli özelliği, nüfus çoğunluğunun İngilizlerden oluşması. Evet yanlış duymadınız. Kalkan’da villa sahibi olan İngilizler nüfusun neredeyse %80’ini oluşturmakta. Burası Kaş’a göre daha sakin ve biraz daha İngilizler’in zevkleri doğrultusunda göre şekillenmiş. Daha çok lüks butik oteller ve villa turizmi yaygın. Salonika, Villa Mahal ve Aubergine gibi çok tatlı mekanları var..

20. KALEKÖY & DEMRE

Bizce Demre, Antalya’nın küçük ama belki de en özellikli yeri. Noel Baba Kilisesi’nin burada olmasının yanı sıra, Kekova’da, bir zamanların Likyasının Simena şehri olan ama 2. yüzyılda yaşanan depremlerle yerle bir olan Batık Şehir, onun tam karşısına düşen Kaleköy’de ise harika doğal ve tarihi zenginlikler, keyifli yeme-içme mekanları var. Temelde karadan ulaşımın olmadığı yerler ağırlıklı olduğundan, Kaş’tan ve Antalya merkezden kalkan tur tekneleri ile buraya gelebilir, dilerseniz Kaleköy’den kanoya atlayıp hemen karşısındaki batık şehrin hazinelerini kano ile keşfedebilirsiniz. Kaleköy’ün liman bölgesindeki kalıntıların içinde yürüyerek geçebilir ve böylesine köklü bir tarihin yattığı yerde yüzebilirsiniz. Kaleköy’ün tepe noktasında küçük bir amfitiyatro da var. işte orası denize karşı harika manzarasıyla ideal güneşi batırma noktası. Üşenmeyip, tabana kuvvet diyip kesinlikle yukarı çıkın pişman olmayacaksınız bizden söylemesi.

ANTALYA’NIN DİĞER TURİSTİK TATİL BELDELERİ
Belek, Kemer, Alanya…Bunlar Antalya’nın 3 silahşör resort otel turizmi yerleri. Özellikle Ruslar ve Almanlar tarafından yaz sezonunda sıklıkla tercih edilen yerler. Bizim tercih edeceğimiz noktalar oldukları söyelenemezler ama çocuklu ailelelerin, Kaş ve Olimpos gibi yerlere nazaran buralarda çok rahat edeceğiniz söyleyebiliriz.

21. KONYAALTI

Konyaaltı, Alanya, Kemer ve Side daha ortalıkta yokken, Antalya’nın en popüler beldelerindeniş ama şimdilerde pek de öne çıktığı söylenemez. Antalya merkezin bir zamanlar en ünlü plajlarından olan Mavi Bayraklı Lara Plajı ve Konyaaltı plajları yazın hala hınca hınç dolsa da insanlar artık denize girmek için Antalya’nın daha alternatif noktalarını tercih ediyor.

22. BELEK

Antalya’nın Serik ilçesine bağlı bir beldesi olan Belek, 1990’larda 5 yıldızlı her şey dahil resort otellerin mesken tuttuğu bir yer haline gelen, Antalya’nın daha çok yabancı turistlerin (Ruslar ve Almanlar başta olmak üzere) tercih ettiği yerlerinden. Daha sonra bu resort otellere ek olarak tüm dünyada golf turizmi ile de isim yapmaya başladı. Neredeyse her devasa 5 yıldızlı tesisin bir de golf alanı bulunuyor. Buradaki dev işletmelerin çoğu kış sezonunda da açıklar çünkü kışın da ülkenin her yerinden kurumsal şirketler bu otellerde kurumsal organizasyonlarını ve toplantılarını yapıyor. Büyük kongreler ve fuarlar bu otellerin geniş kapasiteli salonlarında gerçekleşiyor.

23. ALANYA

Alanya da Antalya’nın 1990’larda popüler olmuş ve resort otellerle dolmuş tatilci yerlerinden. Hatta burası artık başlı başına bir şehir haline bile geldi diyebiliriz. Özellikle Alman turistlerin favorisi olan ilçede konaklayacaksanız, merkez dışındaki resort otellerde kalıp akşamında Alanya Kalesi’nin olduğu merkez bölgesine inmek daha mantıklı olur. Nem oranı diğer bölgelere göre oldukça yüksek olduğundan yaz ortası aylarda aşırı bunaltıcı ve çekilmez bir yer de olabiliyor. Eğer resort otellerinde kalmayacaksanız, Kleopatra ve Damlataş diye yan yana iki güzel plajı da var. Yine de denizini pek sevdiğimiz söylenemez.

24. KEMER

Kemer de Antalya’nın resort otel turizminin yoğun yaşandığı ilçelerinden. Bize sorarsanız, denizi de deniz değil. Hele ki Kaş ve Çıralı ile karşılaştırıldığında… İlla burada kalacaksanız da, bir tekne kiralayıp biraz daha güneye, Çıralı ve Kaş taraflarına inmek.

ANTALYA’DA NE YENİR
1. Vedat Milör’ün Gözdesi 7 Mehmet

Beyaz sofra örtüler, keten peçeteleri, kaliteli servisi ve lezzetli yemekleriyle Vedat Milor’un Antalya’daki favori restoranı. Menüsü mevsime göre değişen mekan hem balıkta hem ette başarılı. zeytinyağlıları, bergamotlu, kabak çekirdekli ve bademli iç pilavı, kuzu ve oğlak tandırı, cevizli kaymaklı ve tahinli kabak tatlısı nefis. Adres: Meltem Mahallesi, Atatürk Kültür Parkı, Dumlupınar Bulvarı No:201, 07030 Muratpaşa

2. Serpme Börek

Sepme börek, Antalya’nın spesiyali. Hamuru elde savrularak açıldığından ismi olması. Hepsi gözünüzün önünde gerçekleşiyor. 85 yıllık börekçi olan Börekçi Tevfik‘te en hasını bulabilirsiniz. İsteğe göre kıymalısı ve peynirlisi yapılıyor. Küçük ve salaş bir mekan ama Antalyalı Evde Yoklar’ın da tasdiklediği üzere Kaleiçi’nde serpme börek burada yenir.

3. Köfte-Piyaz& Tahinli Kabak Tatlısı
Anytalya’nı piyazı meşhur. En güzeli Piyazcı Ahmet’te yenir. Köfte-piyaz üstüne de meşhur tahinli kabak tatlı çekilir. Adres: Altındağ Mh., 166. Sokak 29/A, 07050 Muratpaşa

4. Yanık Dondurma
Yanık veya yanıksı dondurma, Antalya’nın özellikle de Kaş-Kalkan-Demre bölgesinin önemli tatlarından biri. Keçi sütünden yapılan dondurma pişirilme esnasında özellikle yakılıyor. Bir nevi süt yanığı kokusu sinmiş dondurma. Dondurmanın isli ve karemelize tadı herkesin zevkine hitap etmez. Biz de bayılmadık ama seveni çok. Yanık dondurmayı meydandaki seyyar dondurmacılarda veya onu yıllardır yapan Kaş merkezdeki Bankalar Caddesi’ndeki Nur Pastanesi’nde bulabilirsiniz. Antalya merkezde ise Dondurma Dükkanı veya Akdeniz Dondurma‘da deneyebilirsiniz.

5. Mantarevi Restoran

Burası Antalya Korkuteli’de, tamamen mantara adanmış bir yer. Mantar çorbasından çeşitli mantar yemeklerine mantar serverler için bir cennet. Özellikle mantar iskender, mantar reçeli, mantar çorbası ve mantarlı ekmek mutlaka denenmeli. Elbette mantar dışı seçenekler de var. Adres: Tatköy Mahallesi, D350 Datköy, 07000 Korkuteli Tel: (0242) 667 12 10 Websitesi

6. Volkan Şişçi Kadir’in Yeri
Antalya Kepez sebze hali içinde, şiş, et, köfte ve tavuk yapan, yanına da piyaz, çorba ve kabak tatlısı sunan salaş ama keyifli bir mekan. Kuzu şişi özellikle beğeniliyor. Adres: Güneş, Yeni Toptancı Hal, Altınova Cd. No:840, 07260 Kepez

Antalya il merkezinden ilçelerine uzaklık mesafesi (km)

Kale: 140 km
Kumluca: 94 km
Manavgat: 78 km
Serik: 42 km
Kaş: 187 km
Kemer: 44 km
Korkuteli: 59 km
Demirtaş: 163 km
Akçay: 135 km
Gölova: 103 km
Güzelbağ: 151 km
Köprülü: 179 km
Kalkan: 213 km
Bozova: 77 km
Kızılcadağ: 84 km
Altınyaka: 61 km
Aksu: 18 km
Çakırlar: 11 km
Dağ: 47 km
Döşemealtı: 16 km
Cevizli: 178 km
Geriş: 141 km
Güzelsu: 153 km
Beşkonak: 88 km
Taşağıl: 55 km
Gebiz: 45 km
Akseki: 154 km
Alanya: 138 km
Finike: 112 km
Gazipaşa: 182 km
Gündoğmuş: 149 km
İbradı: 175 km