Antalya yı gezmenin en kolay yolu şoförlü bir araç kirala

Antalya yı gezmenin en kolay yolu şoförlü bir araç kiralayıp , gezeceğiniz yerleri şoförünüzle birlikte seçip gezmeye başlamaktır. Burada önemli olan sizin arkanıza yaslanıp Antalya ‘ nın güzelliklerini tadını çıkarmak…
Düden Şelalesi :
Düden Şelalesi Antalya şehir merkezine yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Kaynağını Kepez Hidroelektrik Santrali'nden alır ve Düdenbaşı denilen noktada yer yüzüne çıkar. Düden Çayı boyunca iki kola ayrılır.
Kepez İlçe sınırları içerisinde, Varsak Mahallesi (Beldesi)’nde bulunmaktadır. Düden Şelalesi çeşitli kaynaklarda, İskender Şelalesi ve Yukarı Düden Şelalesi olarak da geçmektedir. Aynı zamanda halk arasında Düdenbaşı Şelalesi diyenler de vardır. Eski Antalya-Burdur yolunun 28. km’sinde, Kırkgözler’in 30. km’sinde Pınarbaşı adında iki büyük karstik kaynak çıkmaktadır. Suyu bol bu iki nehir, kısa bir akıştan sonra birleşerek Bıyıklı Düdeni içinde kaybolur. Bıyıklı Düdeni’nde kaybolan su, 14 km kadar yerin altında gittikten sonra Varsak çöküntüsünün bir ucundan çıkar, çok kısa bir akıştan sonra çöküntünün öbür ucundan tekrar batar. Varsak’ta kaybolan su iki kilometre kadar yeraltı akışından sonra Düdenbaşı’nda yeryüzüne çıkar. Yüzeyden hiç su akmadığı günlerde bile Düdenbaşı Şelalesi’nin altından saniyede en az 10 metreküp su, yüzeye çıkar. Bu suyun maksimum debisi 94 metreküp, ortalaması ise saniyede 15-16 metreküptür. Düdenbaşı’nda yukarıdan şelale yaparak akan su, Kepez hidroelektrik santralından gelen sudur. Düdenbaşı’ndan sonra Koyunlar regülatöründe, iki ana kanala ayrılan Düden Çayı, 9 km sonra Antalya’nın doğusunda 40 m yüksekliğindeki traverten bir eşikten şelale yaparak Akdeniz’e dökülür
Antalya’nın enfes güzelliklerinden birisi Düden Şelaleleri. “Şelaleleri” dedik zira kaynağını Kepez Hidroelektrik Santralinden alan Düden Çayı, iki kola ayrılır ve bu iki koldaki şelaleler de Akdeniz’e dökülür. Aşağı Düden ve Yukarı Düden Şelalesi olarak bilinen şelalelerden Yukarı Düden Şelalesi şu an için ayrıca piknik yeri ve mesire alanı olarak da kullanılmaktadır.
Saat 08:00’da ziyaretçiler için kapılarını aralayan mesire alanı için yaz saati uygulamasında kapanış 19:30. Kışın ise bu bir ya da bir buçuk saat kadar öne çekiliyor.
Şelale Kepez Mesire Alanı’nın içerisinde yer alıyor ve alana giriş için sembolik olarak kişi başı 3 TL gibi bir ücret talep ediliyor ancak ziyaretler için Müze Kart maalesef geçerli değil.
Antalya da gezmenin zevkini Şoförlü araç kiralamanın rahatlığını yaşayın. Nereye nasıl gideyim , trafik yoğun olur mu sorularını kafanızdan atın. Yapmanız gereken ihtiyacınıza uygun bir araç veya minibüsü şoförlü olarak kiralamak. Bunun için ister bizi arayarak , ister internet sayfamızdan rezervasyon yaparak işleminizi tamamlamış olursunuz. Geri kalan tek şey koltuğa yaslanıp Antalya nın güzelliklerinin tadını çıkarmak..
Kurşunlu şelalesi:
Kurşunlu Şelalesi, Antalya-Isparta karayolunun 24. km'nden sola dönülerek 7 km devam edildiğinde ulaşılan bir şelaledir. Kurşunlu Şelalesi'ne su 18 metre yükseklikten dökülmekte ve küçük şelaleciklerle 7 adet küçük gölet birbirine bağlanmaktadır. Kurşunlu Şelalesi 2 kilometrelik bir kanyonun içinde kalmaktadır.
Antalya-Mersin karayolunun 15.km. sinden sola dönülerek 7 km. gidilince zengin florası olan, 33 hektar alana sahip, 18 m. yükseklikten dökülen, çam ağaçlarının arasındaki 12.000 kişi/gün kapasiteli şelaleye ulaşılır. 7 adet küçük göletin küçük şelaleciklerle birbirine bağlandığı, 2 km.lik bir kanyon içindeki bu şelale, 1986’da hizmete açılmıştır. Çevresindeki zengin flora ve fauna, burayı doğa yürüyüşü, bitki ve hayvanları gözlemleme gibi eko turizm faaliyetleri açısından öncelikli konumlardan biri haline getirmiştir. Tabiat parkı içinde yürüyüş yaparken tavşan, sincap, ağaçkakan, kaplumbağa ve diğer küçük hayvanlarla karşılaşmak mümkündür. Temiz havası ve büyüleyici manzarasıyla tabiat parkı, birçok ziyaretçiyi günübirlik dinlenme ve piknik için cezbeder. Ziyaretçiler için seyir terasları, oyun alanları, araç parkı ve diğer imkanlar da mevcuttur.
Ülkemizin görülmeye değer doğal güzelliklerinden biri olan Kurşunlu Şelalesi Antalya’nın merkezinde yer almaktadır. Akarsunun oluşturduğu ana şelale ile birlikte daha küçük hacimli şelalecikler ve bunların döküldüğü gölcükler hem yöre insanına hem de dışarıdan gelen ziyaretçilere muazzam bir göz zevki sunmaktadır.
Oluşumunu tamamladığı devirlerden 1986 yılına kadar kendi doğal yapısı içerisinde keşfedilmeyi bekleyen kurşunlu şelalesi bu tarihten sonra Antalya turizmine katkıda bulundurulması amacıyla tabiat parkı haline getirilmiştir. Bu proje kapsamında şelale ve gölet alanını çevreleyen alanlarda piknik yerleri, manzara izleme platformları, oyun parkları, gezinti kolaylığı sağlayan yürüyüş yolları yapılmıştır. Bununla birlikte özel ulaşımı kolaylaştırma amaçlı hizmet veren otoparklar da alana dahil edilmiştir.

Bahsedilen ana şelale 18 metrelik yükseklikten dökülmektedir. Nispeten daha küçük şelaleciklerle birlikte meydana gelmiş 7 adet gölet, kurşunlu şelalesinin bütünlüğünü oluşturmaktadır. Gölcükler yaklaşık 6 metre derinliğinde olup 1600 metrekarelik alanı kaplamaktadır. Kuşunlu şelalesinin zengin bitki örtüsü ve maki oluşumunun çeşitliliği doğal güzelliğini arttıran ayrı bir unsurdur. Kızılçamın ağırlıkta olduğu bölgede bir çok farklı ağaç türü ve irili ufaklı bitki topluluğu mevcuttur. Kurşunlu şelale alanı yabandomuzu, tilki, tavşan, sincap, yarasa, ibibik, ağaçkakan gibi familyalara ev sahipliği yapmakadır. Bunun yanında su altı canlılığı geniş spektruma yayılan ilgi çekici formasyonların gelişimini sağlamıştır.
Karpuzkaldıran şelalesi :
Düden Şelalesi Antalya şehir merkezine yaklaşık 10 km. uzaklıktadır. Kaynağını Kepez Hidroelektrik Santralinden alır ve Düdenbaşı denilen noktada yer yüzüne çıkar. Düden Çayı boyunca iki kola ayrılır. Antalya’ya yaklaşık 7 km. uzaklıkta olan kolu Aşağı Düden ve Varsak’a 1 km. uzaklıkta olan kolu Yukarı Düden Şelalesi’dir. Bu iki kola ayrılan şelaler Akdeniz’e dökülür.

Aşağı Düden Şelalesi, Lara yakınlarında şehir merkezine 8 km. uzaklıktadır. Bu bölümü yaklaşık 40 metrelik falezlerden denize dökülmektedir. Çok yakınında Gençlik Parkı ve Karpuzkaldıran Askeri Tesisleri bulunur.
Bölgenin adı Karpuzkaldıran olduğundan dolayı Aşağı Düden Şelalesine Karpuzkaldıran Şelalesi de denilmektedir. Ayrıca bu şelale Düden Şelalesi’ nin devamı olduğu ve deniz kıyısında olduğu için bazı kaynaklarda Düden Kıyı Şelalesi diye de geçer.
Antalya’ da yaygın olarak bilinen ismi Karpuzkaldıran Şelalesi olan bu şelale, Düden Şelalesi’ nin devamı olduğu ve deniz kıyısında olduğu için bazı kaynaklarda Düden Kıyı Şelalesi diye de geçer. Düden Şelalesi Antalya şehir merkezine yaklaşık 10 km. uzaklıktadır.

Kaynağını Kepez Hidroelektrik Santralinden alır ve Düdenbaşı denilen noktada yer yüzüne çıkar. Düden Çayı boyunca iki kola ayrılır. Antalya’ya yaklaşık 7 km. uzaklıkta olan kolu Aşağı Düden ve Varsak’a 1 km. uzaklıkta olan kolu Yukarı Düden Şelalesi’dir. Bu iki kola ayrılan şelaler Akdeniz’e dökülür.

Düden Kıyı Şelalesi, Lara yakınlarında şehir merkezine 8 km. uzaklıktadır. Bu bölümü yaklaşık 40 metrelik falezlerden denize dökülmektedir. Çok yakınında Düden Parkı, Gençlik Parkı ve Karpuzkaldıran Askeri Tesisleri bulunur. Bu şelaleye, Karpuzkaldıran bölgesinde olduğundan Karpuzkaldıran Şelalesi, aşağı taraftaki Düden Şelalesi olarak kabul edildiği için de Aşağı Düden Şelalesi de denmektedir.
Antalya merkezde yer alan ve denize dökülen nadir şelalelerden biridir. En güzel görüntüyü denizden yakalayabilirsiniz.
Lübnan Sediri - Toros Sediri – Katran Ağacı
Çınar, meşe, ardıç gibi Türkiye’nin en uzun yaşayan ağaç türleri arasında sayılan bu ağaçların ömrü 1000 yılı aşabilmektedir. 40-50 metreye kadar boy atabilmekte ve genişliği 2 metreyi bulabilmektedir. Daha çok tropik iklimde yetişen bu ağaçlar oldukça görkemli bir görünüme sahiptir. Zamanında Lübnanda bolca yetişen ve şimdilerde az miktarda kalan bu sedir ağaçları Lübnan bayrağına simge olmuştur.
Su Değirmeni
Günümüzden yaklaşık 200 sene önce bölgede yaşayan köylüler tarafından tahıl öğütme amaçlı kullanılan bu tarihi değirmen halen faal haldedir. Şelale çevresinde daha önce 10 adet değirmen olduğu bilinmektedir. Günümüze sadece bir örneği kalmış olan bu araç tarihi eser niteliğindedir.
Doğal yapının korunması amacıyla Kurşunlu Şelalesi’n sınırları içerisinde yerli ve yabancı turistin konaklama ihtiyaçlarını giderecek herhangi bir tesis konuşlandırılmamıştır. Bu amaçla kullanılacak işletmeler en yakın Belek ve Antalya merkezinde bulunmaktadır.

Turizm alanındaki faaliyeti çok eski senelere dayanmasa da Belek son yıllarda gözde tatil merkezlerinden biri olmuştur. İlçede yoğun olarak bulunan çam ormanları ve fıstık ağaçlarının varlığı beton yapılaşmaya karşı özenle korunmuştur. Tarihsel geçmişte deniz kumlarının ilerlemesini önleme amaçlı rol oynayan ağaçlar şimdiki modern insanın titizlikle koruduğu doğal değerler haline gelmiştir. Kurşunlu milli parkına 20 km mesafede olan Belek, sahil şeridi ve orman alanlarıyla birlikte sahip olduğu golf sahalarıyla alternatif turizmin cazibe merkezlerinden biri olmayı amaçlamaktadır.
Kurşunlu şelalesine ulaşmak için Antalya merkezden sırasıyla Aspendos bulvarı ve Serik caddesi takip edilerek Antalya-Isparta yoluna girilir. Bu yolda 5 Km kadar ilerledikten sonra Kurşunlu şelalesi tabelası görülür. Hafif sağa kıvrılarak, kurşunlu belediyesi yolu takip edilerek piknik alanına ulaşılır.

Alana girişte belli bir ücret ödenmekte. Fakat bu ücrete otopark hizmetinden yararlanmak ve gezintiye açık bütün alanlarda bulunabilmek dahil. Başka bir ödeme talep edilmiyor.
KÖŞK

1991 yılında Emekli cumhur başkanı kenan evren ‘in teşvikleriyle milli parklar arasına girmiştir. “şelale çok yönlü” olmakla beraber “bitki tüneli ve 200 yıllık değirmeni” Antalya’da görülmeden geçilmemesi gereken yerler arasına Kurşunlu Şelalesi’ni de katıyor.Antalya’ya gelipte görmeden gitmeyin sakın. Pişman olursunuz. Manzara Mükemmel, ortam mükemmel doğa sanatını konuşturmuş gerçekten de