şehirler arası transfer araçlarında ozon temizliği

şehirler arası transfer araçlarında ozon temizliği sizin için çok önemlidir. Araç içindeki havanın temizlenmesini sağlar. Böylece corona virüslerin de temizliği sağlanmış olur. Araç size en sağlıklı şekilde ulaştırılır. Sizin gideceğiniz yere sağlıklı bir şekilde ulaşmanız sağlanır. Aşağıda ozon temizliğini size en iyi şekilde anlatmaya çalışalım. Antalya başta olmak üzere Türkiye genelindeki tüm il ve ilçeler hizmet vermekteyiz. Size özel bir araç veya minibüsle sadece araçta sizin olacağınızın garantisini vererek sizi istediğiniz adresten alıp istediğiniz adres ve otele ulaştıralım.
OZON TEMİZLİĞİ

Ozon temizliği genellikle araçların detaylı temizleme işlemleri sonrasında ozon gazıyla yapılan bir işlemdir. Bu işlem araç içindeki sigara, dışarıdan gelen egzoz ve dış ortam kokularını araç içinden yüzde 90 oranında silmek için yapılıyor. Ancak bu uygulama araç içinde oluşan bakterileri de büyük ölçüde temizliyor. Ozon gazının 5 – 10 dakika gibi sürelerde özel bir cihaz ile araç içine merkezi bir noktadan püskürtmek işlemin başarılı olmasına yetiyor.
OTOMOBİLİNİZİN İÇİNİ HAVALANDIRMAYI UNUTMAYIN
Aracınıza yeni bildiğinizde ve klimayı açtığınızda kesinlikle camlarınızı da açın. Klimanın ilk 1 – 2 dakika boyunca üflediği havayı direkt olarak solumayın, camları kapalı tutarak aracınızın içinde barındırmayın.
Ozon ile Kabin İçi Sterilizasyon temizliği yapılmaktadır.
Ozon gazı nedir?

Ozon (O3) üç oksijen atomundan oluşan stabil olmayan bir gazdır. İki atomlu atmosferde bulunan Oksijen'in (O2) çok yüksek enerji taşıyan bir şeklidir. Ozon gazı diğer dezenfektan yöntemlerine göre daha etkilidir. Ozon organizmaların hücre duvarlarını parçalayarak bilinen bütün virüs, bakteri, mantar, maya ve küf çeşitlerini için yok edici etkiye sahiptir.

Ozon Temizliği - Standart Sterilizasyon

Araçta kabin içinde Detaylı İç Temizlik yapıldıktan sonra kullanılan temizleyicilerin bıraktığı kokuların giderilmesi işlemidir.

Ağır Koku Dezenfeksiyonu

Araçta sinmiş sigara, süt, peynir, balık, bakteri kokusu vs. gibi yerleşmiş ağır kokuların Ozon bombardımanı ile giderilmesi işlemidir.

Yaklaşık hizmet süresi: 0,5 saat

Antalya transfer , Antalya transfer hizmetleri , Lara transfer , kundu transfer, Belek transfer, Side transfer, Manavgat transfer, Kızılağaç transfer , Kızılot transfer, Alanya transfer , Konaklı transfer, Mahmutlar transfer, Beldibi transfer , Göynük transfer , Kemer transfer , Kiriş transfer , Çamyuva transfer, Tekirova transfer Finike transfer , demre transfer, çıralı transfer, olimpos transfer, adrasan transfer , kumluca transfer , kaş transfer , kalkan transfer , fethiye transfer , gibi bir çok bölgelere transfer hizmetleri verilmektedir.

aşağıdaki bilgiler çeşitli kaynaklardan alınmış ve yayınlanmıştır.

Araçlarda ozon kullanımı

Otomobil, minibüs, otobüs, metro, metrobüs, tramvay, kamyon, kamyonet, uçak, feribot, gemi gibi ulaşım araçlarının kullanımında sterilizasyon önemli bir yer oluşturmaktadır.

Kişilerin ve dış etkenlerin aracılığıyla araç içerisinde pek çok rahatsız edici kokunun yanı sıra insan sağlığını tehdit eden mikrobiyolojik etkenler de oluşabilmektedir. Bu mikrobiyolojik etkenler klima vb hava sirkülasyonunu sağlayan cihazlar ile daha da kronik hale gelmektedir. Özellikle sigara içilen araçlar içerisinde sinmiş sigara kokusu en büyük sorunların başında gelmektedir. Bu durumun haricinde araç içerisine kötü kokulu nesnelerin dökülmesi gibi istenmeden oluşan koku kaynakları hem araç kullanıcılarının hem de yolcuların rahatsız olmasına sebep olmaktadır.

Ozon gazı ile araç temizliği yapıldıktan sonra sigara kokusu, ter kokusu, nem kokusu, küf kokusu, hayvan kokusu, et kokusu, balık kokusu, plastik kokusu, süt vb. kokular gibi birçok kokuyu yok etmekle birlikte araç içerisinde bulunan klima filtreleri ve klima kanallarının da sterilizasyonu sağlanmaktadır.

Alp mobil ozon üniteleri ile araçlarda yapılan ozon temizliği virüsler, bakteriler, sporlar, mantarlar ve mayaları yok ederek daha sağlıklı bir yolculuk sunmaktadır. Ozonun kimyasal kalıntı bırakmaması, ve en etkili sterilizasyon yöntemi olması kullanım alanlarında oldukça avantaj sağlamaktadır.

ozon üniteleri ortamı olumsuz etkileyen virüs, bakteri vb mikroorganizmaları yok ederek daha ferah ve temiz bir yaşam alanı sağlamaktadır.

Dezenfeksiyon ile sterilizasyon arasındaki fark nedir?

Dezenfeksiyon, cansız ortamda bulunan mikroorganizmaların hastalık yapmayacak seviyeye kadar azaltılmasıdır. Dezenfeksiyonda daha çok kimyasal yöntemler kullanılır. Bu işlemde etil alkol, izopropil alkol, formaldehit, glutaraldehit, sodyum hipoklorit – çamaşır suyu, povidon iyodür, hidrojen peroksit, krezol, lizol gibi kimyasallar dezenfektan olarak kullanılır. Dezenfeksiyonun başarılı olması yani hastalık yapıcı mikroorganizmaların yok edilmesi dezenfeksiyonun yapılacağı ortamın temizliği, mikrobik ajanların bulaşma yolu, mikroorganizmaların yoğunluğu, ortamın sıcaklığı, pH değeri, dezenfektanların konsantrasyonu ve dezenfeksiyon işleminin süresi gibi multifaktoriyel bir disipline bağlıdır.

Sterilizasyon, cansız ortamda bulunan mikroorganizmaların ve sporların öldürülmesidir. Ozonla yapılan sterilizasyon işleminde herhangi bir kimyasal kullanılmaz. Sterilizasyon sonrası kalıntı oluşmaz.

Kısaca: Dezenfeksiyon yöntemiyle dezenfekte edilecek maddede bulunan hastalık yapıcı ve zarar verici mikroorganizmalar hedef alınmaktadır. Sterilizasyonda ise maddede bulunan hastalık yapan veya yapmayan tüm mikroorganizmaların öldürülmesi hedeflenmektedir. Dezenfektanlar kısa sürede bakteri sporlarına karşı etkili değildir. Sterilizasyonda sporlar dahil hastalık yapan veya yapmayan tüm mikroorganizmalar yok edilir. Bu durumu bir cümleyle ifade etmek istersek dezenfektanlar hastalık yapabilen mikroorganizmaları inaktive eder, sterilizanlar ise öldürür.

Antalya ulaşım , Antalya ulaşım hizmetleri , Lara ulaşım , kundu ulaşım, Belek ulaşım, Side ulaşım, Manavgat ulaşım, Kızılağaç ulaşım , Kızılot ulaşım, Alanya ulaşım , Konaklı ulaşım, Mahmutlar ulaşım, Beldibi ulaşım , Göynük ulaşım , Kemer ulaşım , Kiriş ulaşım , Çamyuva ulaşım, Tekirova ulaşım , Finike ulaşım , demre ulaşım, çıralı ulaşım, olimpos ulaşım, adrasan ulaşım , kumluca ulaşım , kaş ulaşım , kalkan ulaşım , fethiye ulaşım branşlarında bir çok bölgelere ulaşım hizmetleri verilmektedir.

Ozon Nedir? Nasıl Oluşur?

Ozonun CAS numarası 10028-15-6’dır. Ozon organik ve inorganik bileşiklerle birçok kimyasal reaksiyona girebilen kuvvetli bir oksidandır. Ozonun oksidasyon potansiyeli bilinen birçok kimyasaldan daha yüksektir. Yaygın olarak kullanılan hidrojen peroksidin oksidasyon potansiyeli 1,77 eV iken, ozon 2,07 eV ile florinden 3,06 eV ve hidroksil radikallerinden 2, 80 eV ile sonra gelmektedir. Oksidasyon potansiyeli oldukça yüksek olan ozon aynı zamanda etkin bir sterilitandır. Bu özelliğinden dolayı birçok sektörde önemli bir yer tutmaktadır. Ozon kalıntı bırakmadan hammaddesi olan oksijene dönüşür.

Ozon, lineer olmayan triatomik bir moleküldür. Eşit uzunlukta (1,278 °A) 2 oksijen bağına ve 1160 49’luk ortalama bağ açısına sahiptir.

Antalya transfer , şehirler arası transfer , şehirler arası transfer Antalya , özel araç transferi , özel araç transferi Antalya , özel araçla şehirler arası ulaşım Antalya , şehirler arası ulaşım , şehirler arası ulaşım antalya , özel araçla şehirler arası transfer Antalya , vip araçla şehirler arası ulaşım , vip araçla şehirler arası ulaşım Antalya , vip araçla şehirler arası transfer , vip araçla şehirler arası transfer Antalya , şehirler arası özel ulaşım , şehirler arası özel ulaşım Antalya , Antalya ulaşım , Antalya ulaşım hizmetleri ile sizlerin yanınızdayız.

Ozon son derece reaktif bir gazdır, düşük konsantrasyonlarda bile tahriş edici ve toksik etki gösterebilir. Ozon uzun süre teneffüs edildiğinde mukoz membranların tahrişi ve ardından baş ağrısı gibi semptomlar oluşturur. Ozona daha uzun süreli maruz kalma durumlarının oluşturacağı sorunlar hakkında tam bilgi sahibi olunmasa da hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde akciğer kapasitesinde azalma ve akciğer rahatsızlıkları rapor edilmiştir.

Çalışan sağlığı örgütü ise (OSHA -Occupational Safety and Health Administration) ozon konsantrasyonunun 0,1 ppm’in üzerine çıkması durumunda ilave önlemler alınmasını istemektedir. 0,1 ppm limiti 5 günlük günde 8 saat çalışma için limittir, Hollanda’da 0,1 değil 0,06 ppm limit kabul edilmiştir. 15 dakikayı geçmeyen maruz kalma durumlarında kabul edilebilir limit 0,3 ppm’dir. OSHA 2 saate kadar olan maruz kalmalar için limiti 0,2 ppm olarak kabul etmiştir. Ozonun kokusunun ayırt edilme eşiği yaklaşık 0,02 ppm seviyesindedir.

Ozonun oluşmasının temeli ara atomik oksijen radikallerinin oluşmasına dayanmaktadır. Oluşan bu radikaller daha sonra moleküler oksijen ile reaksiyona girerek ozonu oluşturmaktadırlar. Bundan dolayı moleküler oksijeni oksijen radikaline dönüştüren bütün işlemler potansiyel ozon üretim reaksiyonlarıdır. Bunu mümkün kılan enerjiler ise elektron veya foton kuantum enerjileridir. Bu durum doğal ortamlarda gerçekleşebileceği gibi elektronlar yüksek voltajlı Corona Discharge sistemlerinden, kemonükleer kaynaklardan ve elektrolitik işlemlerden elde edilebilmekte uygun foton kuantum enerjisi ise 200 nm altındaki ultraviyole ışınları ile ve y-ışınlarıyla elde edilebilmektedir.

Güneşten gelen yüksek enerjili ultraviyole radyasyonunun etkisiyle atmosferdeki oksijen molekülü O2 parçalanarak, serbest oksijen O2 atomu haline dönüşmektedir. Daha sonra serbest haldeki oksijen atomları O yine ultraviyole radyasyonunun etkisiyle oksijen molekülüyle O2 birleşerek ozon molekülünü O3 oluşturmaktadırlar.

Ozonun yıldırım sırasında oluşan yüksek voltajlı elektrik boşalımı ile de oluşumu gerçekleşmektedir. Her yıldırım ve sağanak sonrasında taze ve temiz bir koku fark edilir. Bu koku havada oluşan ozonun kokusudur. Endüstriyel olarak ozon üretimi için başlıca iki metottan birincisi 185 nm de ultraviyole kullanımı, ikincisi Corona Discharge olarak bilinen ve kendi içerisinde farklı uygulamaları bulunan dielektrik metodudur.

Ultraviyole kullanımı ile ozon üretimi yönteminde 185 nm UV ışık üreten bir lamba kullanılır. UV lambanın etrafından hava geçişi esnasında UV etkisi ile oksijen molekülleri oksijen atomlarına bölünür. Oluşan oksijen atomları stabil olmadıklarından oksijen molekülleri ile birleşerek ozonu oluştururlar.

Antalya şoförlü araç kiralama , şoförlü araç kiralama , şoförlü minibüs , şoförlü minibüs kiralama , şoförlü vip minibüs kiralama , şoförlü vip araç kiralama , şoförlü vip minibüs kiralama Antalya , şoförlü vip araç kiralama Antalya , şoförlü Mercedes vito kiralama , şoförlü Mercedes vito kiralama Antalya , şoförlü vito kiralama, şoförlü vito kiralama Antalya , şoförlü vip vito kiralama, şoförlü vip vito kiralama Antalya , şoförlü Mercedes vip araç kiralama , , şoförlü Mercedes vip araç kiralama antalya bölümleriniz de hizmetinizdeyiz. .

Corona Discharge CD yöntemi, korona ile karakterize edilen bir elektrik deşarjıdır. Elektrik alanı yeterince güçlü olduğunda iletkenin etrafındaki akışkanın iyonizasyonu ile gerçekleşir. Burada şartlar kısa devre ya da ark oluşumuna izin vermemelidir. Bunu sağlayan dielektrik kısımdır. Elektrik yükü dielektrik yüzeyine dağılarak koronayı oluşturur. İyonizasyon sonucu bir plazma atmosferi oluşmakta ve iyonlar yükü daha düşük potansiyele sahip bölgelere taşımaktadır. Korona oluşumu sırasında ışık, ısı ve ses açığa çıkmaktadır.

Elektrodun şekli, gazın kalitesi ve deşarj aralığı etkili parametrelerdir. CD yöntemiyle ozon üretimi sırasında ısı açığa çıkmaktadır ve bu ısının jeneratörden uzaklaştırılması gerekmektedir. Isının uzaklaştırılması için deşarj tüpünün su ile ya da hava ile soğutulduğu uygulamalar vardır. İki metod karşılaştırıldığında CD metodunun uzun ömürlü olması, küçük boyutlarda daha yüksek konsantrasyonda ozon üretimi ve işletme maliyetleri açısından UV metoduna göre daha avantajlı olduğu söylenebilir. CD ünitelerinde besleme havasının nemli olmaması çok önemlidir.

Ozon, 3 adet oksijen atomunun birleşerek meydana getirdiği kimyasal bir bileşik olarak tarif edilebilir. Etkileyici bir kokusu vardır. Renksizdir.
Atmosferde oksijen atomu, oksijen ve ozon olarak bulunur. O2 olarak belirtilen iki adet oksijen atomundan meydana gelen oksijen molekülü yüksek gerilime maruz kaldığı zaman ayrılarak oksijen molekülü ile birleşerek 3 atomun meydana getirdiği (O3) ozon oluşur. Ozon kararsız bir gazdır. Ozon yağmurlu havalarda yıldırımlar sonucu oluşan yüksek elektrik gücüyle oluşur ve fresh bir koku yayarak kendini hissettirir. Ozon gazı atmosferin en üst kısmını çepeçevre kuşatarak güneşin ultraviole ışınlarını filtre eder ve dünyaya gönderir. Ozon gazı gökyüzünün mavi görünmesini sağlar.
Ozon tabakası dünyadaki yaşam için çok önemlidir. Kloroflorokarbon içeren maddeler ozon tabakasına zarar vererek incelmesine veya delinmesine sebep olmaktadır. Bu maddeler klor türevleri, polistren köpükler, sprey ve airesollerdir.
Ozon oda sıcaklığında tekrar çözülerek oksijene dönüştüğünden depolanması mümkün değildir. Kullanıldığı yerde ve zamanda üretilmesi gerekir.
Ozon gazı kararsız bir molekül olması nedeniyle oksidasyon gücü çok yüksektir.

minibüs kiralama , minibüs kiralama Antalya , Antalya minibüs kiralama , Rent A Car Antalya , Antalya Rent A Car , Oto Kiralama Antalya , Araç Kiralama Antalya, Car Rental Antalya , Car Hire Antalya , Car Rental Service Antalya , Cheap Car Rental , Turkey Car Rental , Rent A Car Turkey , Rental Cars in Turkey , Noleggio Auto Antalya , rent a car antalya fiyatları , ucuz araç kiralama antalya , Cheap Car Rental Antalya , Airport Rent A Car , Airport Rent A car Antalya , minibus hire Antalya

Ozon diğer adıyla Triatomik oksijen veya aktif oksijen
Ozon tabakasının ağırlığı 3.29×109 ton
Molekül formülü O3
Bileşenleri Oksijen Atomu
Molekül ağırlığı 48,998 gr
Sudaki çözünürlüğü 1,09 g/L – 00C
Kaynama derecesi -192,5 0C
Kritik sıcaklık değeri -111,9 0C
Kritik basınç değeri -12,1 0C
Donma noktası 0,57 g/L – 200C
Isı kapasitesi 54,6 atm – gaz
Buharlaşma ısısı 33,3 j/g.mol0C, -1730 C
Yükseltgenme potansiyeli 15,19kj/mol,-1120 C / 2,07 V (asidik), -1,24V
Absorbsiyon dalga boyu 2537Angström – bazik
Renk -146 0C Açık mavi sıvı halde
Renk – 220 0C Koyu mavi kristal halde
Renk + 0C Renksiz
Koku Keskin fresh
Yoğunluk 2,144
Yanıcılık Yanıcı değil
Maksimum ortam konsantrasyonu 0,240 mg/m3 veya 0,05 ppm

Ozonun Faydaları Nelerdir?

Ozon bilinen en güçlü oksidandır,
Çevreye zarar vermez, çevre dostudur,
Kimyasal madde içermez,
Kullanım sonrası tortu veya kalıntı bırakmaz,
Antibakteriyeldir.
Hemen etki eder, kalıntı bırakmaz,
Klordan 3.125 kat daha etkilidir,
Bakteri, küf, spor, jerm ve mantar oluşumunu engeller ve yok eder.
Klora oranla 3125 kat dahai etkilidir.
Havadan üreyen birçok bakterinin oluşumunu engeller,
Kimyasal maddelerden kalan atıkları yok eder,
Koku, bakteri, küf, spor, jerm ve mantarları anında okside eder,
Haşerat ve zararlıların çoğalmasını önler,
Gıdalarda kullanımı güvenlidir,
Depolanamaz, kullanım yerinde üretilir,
Mutlaka uzman tavsiyelerine uygun kullanılmalıdır.

Ozon Hangi Kokuları Yok Eder?

Hastane, sigara, et, tavuk ve balık kokularını, yemek, yağ, yanık yemek kokularını, su kokularını, karbon monoksit kokularını, soğan, sarımsak kokularını, halı, banyo, küf, hayvan kokularını, boya, alkol, kömür, benzin, medikal, foseptik, çöp, leş, arıtma tesisi kokularını, duman, is, ızgara, mangal, kızartma vb tüm kokuları yok eder.

Ozonun Dezenfektasyondaki Etkisi Nedir?

Ozon dezenfeksiyonu, koku moleküllerinin ve mikroorganizmaların hücre zarını parçalayarak onları yok eder. Mikroorganizmaları yok etme özelliğinden dolayı ozon dezenfektan değil sterilitan grubundandır.

Ozon aynı şartlar altında klordan 3.125 kat daha güçlü dezenfeksiyon etkisine sahiptir. Ozon gazı, atmosfere açık ortamda 30 dakikada, kapalı ambalaj içinde 8-12 saat arasında, herhangi bir artık kalıntı bırakmadan hammaddesi olan oksijene dönüşür. Ozonun ortamdaki etkisini hızlı bir şekilde kaldırmak için ortamı havalandırmanız yeterlidir.

Dünya Sağlık Teşkilatı’nın 1979 yılında yayınlanan raporunda ozon ile sterilizasyon önerilmiştir.

Ozon Hangi Miktarlarda Kullanılmalıdır?

Ozonun hava ve sudaki konsantrasyonu “ppm” parts per million – milyonda parça olarak ifade edilir. Havada bulunan 1 ppm ozon, yaklaşık olarak 2,1 mgr/m3 ozona eşittir.
Havadaki ozon konsantrasyonu

0,003-0,015 ppm Kokuyu hissetme seviyesi
0,003-0,005 ppm Temiz bir havada, deniz seviyesi
0,005-0,010 ppm Orman havası
0,010 ppm Etkileri başlar, kokusu hissedilir.
0,020 ppm Havadaki bakterilerin %90’ını yok eder.
0,020 ppm-0,050 Yıldırımlardan sonra havada bulunur.
0,050 ppm FDA sürekli soluma emniyet seviyesi
0,100 ppm FDA süre kısıtlaması 8 sa/gün
0,120 ppm EPA şehir havası eşik seviyesi
1,00 – 1,50 ppm OHSA şoklama değeri
1,000-2,0 ppm Geniz yanması, göz yaşarması, öksürük, boğaz kuruluğu ve lokal tahrişler oluşturur.
5,000-10 ppm Nabız atışı, vücut ağrısı, uyuşma durumları gözlenebilir. Solumaya devam edilirse akciğer ödemi oluşur.
15,0-20,0 ppm Küçük hayvanlar 2 saat içinde ölür.
50 ppm İnsan hayatı 1 saat içinde tehlikeye girer.
0,064 ppm İyi
0,065-0,084 ppm Orta
0,085-0,104 ppm Duyarlı kişiler için sağlıksız
0,105-0,124 ppm Sağlıksız
0,125-0,404 ppm Çok sağlıksız

Ozon Gazı İnsan Sağlığına Zararlı mıdır?

Ozon gazı, soluduğumuz havadan ya da saf oksijenden elde edilir. Kararsız yapısı nedeniyle görevini tamamladıktan sonra tekrar hammaddesi olan oksijene dönüşür. Kalıntı bırakmayan doğal bir dezenfektan oluşu ve sürekli teneffüs edilmediği taktirde insan sağlığına zararlı değildir.

Ozon kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından insan bulunan ortamlarda ozon miktarınının 0,05 ppm’ i aşmaması tavsiye edilmektedir. Bu miktarın üzerinde ozona maruz kalındığında üst solunum yollarında tahrişe rastlanabilir. 0,05 ppm zaman süreli verilirse zararlı etkisi yoktur.

Amerika Birleşik Devletlerindeki EPA, OSHA, USDA ve ACGIH kuruluşları, 0,10 ppm miktarındaki ozon seviyesine 8 saat süreyle maruz kalmanın olumsuz etkisi olmadığını tespit etmiştir.

Ozonun Virüsler Üzerindeki Etkileri

Ozon gazı diğer dezenfektan yöntemlerinden çok daha güçlüdür. Ozon organizmaların hücre duvarlarını yıkar ve bilinen tüm virüsler, bakteriler, mantarlar, mayalar ve küfler üzerinde yıkıcı bir etkiye sahiptir.

Virüsler, kristaller ve makromoleküllerden oluşan küçük, bağımsız parçacıklardır. Bakterilerin aksine, sadece konakçı hücre içinde çoğalırlar. Ozon, protein kaplamasından nükleik asit çekirdeğine nüfuz ederek virüsleri yok ederek viral RNA’ya zarar verir. Daha yüksek konsantrasyonlarda kullanılan ozon ise, kapsid veya dış protein kabuğunu oksidasyonla yok eder.

Ozonun Bakteriler Üzerindeki Etkileri

Bakteriler, mikroskopik olarak küçük tek hücreli canlılardır. Bakteri gövdesi nispeten katı bir hücre zarı ile kaplıdır. Yaşamsal süreçleri karmaşık bir enzimatik sistem tarafından kontrol edilir. Ozon, enzimatik kontrol sisteminin çalışmasını inhibe ve bloke ederek bakteri hücrelerinin metabolizmasına müdahale eder. Hücre zarında yeterli miktarda ozon kırılır ve bu da bakterilerin yok olmasına yol açar.

Ozonun Mantarlar Üzerindeki Etkileri

Ozona maruz kalmakla inhibe edilen ve yok edilen mantar aileleri arasında Candida, Aspergilus, Histoplazma, Aktinomikozlar ve Cryptococcus bulunur. Mantarların duvarları çok tabakalıdır ve yaklaşık % 80 karbonhidrat, % 10 protein ve glikoproteinlerden oluşur. Birçok disülfür bağının varlığı, ozon tarafından oksidatif inaktivasyon için olanak sağlar. Bununla birlikte her durumda, ozon mantar duvarından organizma sıtoplazmasına yayılarak hücresel organelleri bozma kapasitesine sahiptir.

Ozonun Koronavirüs Üzerindeki Etkileri

Ozon, legionella, sars, mers ve domuz gribi gibi birçok virüsün ve mikroorganizmaların yok edilmesinde etkilidir.

Son derece etkili bir sterilizasyon ürünü olan ozon gazı bakterileri ve virüsleri yok etmesinden dolayı yaşam alanlarında sterilizasyon için kullanılmaktadır. Her ne kadar elimizde henüz ozonun COVID-19 üzerindeki etkileri hakkında yapılmış bir bilimsel çalışma bulunmasa da 2009 tarihli James B. Hudson, Manju Sharma, and Selvarani Vimalanathan yapmış oldukları “Development of a Practical Method for Using Ozone Gas as a Virus Decontaminating Agent” adlı çalışmada Influenzavirus, Vaccinaviruz vb. virüsler haricinde Coronavirüs grubundan Murine Coronavirus bulaşmış bir alanda ozon gazı ile dezenfeksiyon çalışması gerçekleştirilmiş ve Murine Coronavirus dahil hiçbir virüs ozon gazına karşı direnç gösterememiştir. Makaleyi okumak için lütfen tıklayın.

Koronavirüs’te ozonun etkisi hakkında sayın Serdar Ulu ve sayın Aytekin Çakır tarafından hazırlanan “Koronavirüs Özelinde Sağlık ve HVAC İlişkisi” başlıklı makaleden ilgili bölümleri sizlerle paylaşıyoruz.

Coronavirüsler (CoV), önceki dönemlerde hayvanları konak olarak seçen fakat son yıllarda MERS-CoV (Orta Doğu Solunum Sendromu) ve sonra SARS-CoV (Şiddetli Akut Solunum Sendromu) şimdi de Covid-19 mutasyonları ile insanlara bulaşım gösteren oksidatif koruması olmayan bir virüs ailesidir. Yeni koronavirüs (nCoV), daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir suştur.

Koronavirüsler zoonotiktir, yani hayvanlar ve insanlar arasında bulaşırlar. Ayrıntılı araştırmalar SARS-CoV’nin misk kedilerinden insanlara ve MERS-CoV’un dromedary develerden insanlara bulaştığını buldu. Bilinen birkaç koronavirüs ise henüz insanları enfekte etmeyen hayvanlarda dolaşmaktadır.

Enfeksiyon belirtileri arasında solunum semptomları , ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü bulunur. Daha ciddi vakalarda, enfeksiyon zatürreye, ciddi akut (çabuk ilerleyen) solunum sendromuna (bir araya gelen bulgular bütünü), böbrek yetmezliğine, kalp-damar hastalıklarına ve hatta sonuçta ölüme neden olabilir.

Bu riskler özellikle çocuklarda virüsün akciğerlere tutunmasını sağlayan ilgili reseptörler tam olarak gelişmediğinden hafif olarak belirti vermeden atlatılabilmektedir.

Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için standart öneriler arasında düzenli el yıkama, öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması, et ve yumurtaların iyce pişirilmesi yer alır. Öksürme ve hapşırma gibi solunum yolu hastalık belirtileri gösteren herhangi biriyle yakın temastan kaçınılmalıdır.

Teknik olarak bakılırsa, iki sorunun çözümü mühendislik kullanarak kolay görünmektedir. Virüsün bulaştığı kişi açık ortamda hapşırma yolu ile mikrop taşıyan parçacıkları etrafa saçabilir. Burada dikkat edilecek detay ise parçacıkların bir insan boyu mesafesinde havada asılı kalacağıdır. Aynı ortamda eğer etkili bir hava filtreleme sistemi devreye girerse risk ortadan kalkabilir (HEPA filtreli) .

Potansiyel enfekte alan ya da enfekte alan dezenfeksiyonu için filtrasyon sistemine ek olarak HVAC sistemine entegre edilecek Ozon Jeneratörü /UV (Ultraviyole) ekipmanları ile saha güvenliği sağlanabilir.

Bu uygulamalar alan içerisinde mobil üniteler ile de gerçekleştirilebilir. Coronavirüs ailesi mikroorganizmaların ozon karşısındaki dayananım süresi 0,3 sn.dir (Thailandmedical Academy).

Ortamda 0,03-0,05 ppm konstrasyon sürekli uygulamada çok hızlı sonuçlar vermektedir. Şoklama uygulamasında ise 1-1,5 ppm değere çıkılabilir (OHSA).

Ozon ile uygulama genel ortamlardaki temizliği sağlamaktadır ancak 2019 n-Cov Corona virüsü çok yeni olduğu için klinik sonuçlar mevcut değildir.

Temas önlemi için ellerin basit hijyen kuralları içinde elin içinin ve dışının sabun veya deterjan ile 20 sn ovuşturulması, temizlenen ellerin başka bir yere dokunmadan kağıt havlu ile kurulanması önemlidir.

Havalimanı vb. kalabalık alanlarda el dezenfeksiyonu için el kurutucu ( hand dryer ) tipi cihazlarla ozon ve UV uygulamaları yapılmaktadır.

Ozonun kullanıldığı diğer bazı sektörler

İçme suyu arıtma tesislerinde ön klorlamanın yerine,
İçme suyu şişeleme tesislerinde dolum suyu veya çalkalama suyunda
Atık sularda KOI oksidasyonu organik madde gideriminde,
Demir-mangan oksidasyonunda ozonlama + filtrasyon ile sudan uzaklaştırmada,
Nitritin nitrata oksidasyonunda
Siyanür, fenol, azotoksitler, pestisidler, klorlu hidrokarbonlar gibi zehirli maddelerin oksidasyonunda,
Atıksularda renk gideriminde,
Atıksuların biyolojik arıtılabilirliğinin optimizasyonunda ve BOİ/KOİ oranının yükseltilmesinde,
Havadaki koku oluşturan organiklerin oksidasyonunda,
Soğutma kulelerinde biyosid yerine ozon dozlanmasında,
CIP kimyasalları ile yapılan gıda, meşrubat vb. sanayilerde üretim hatlarının temizliğinde,
Yüzme havuzları sirkülasyon suyunda,
Balık üreten kuluçkahanelerde,
Tavuk çiftliklerinde,
Hayvan barınaklarında,
Kimya sanayiinde kimyasal sentezde,
Kağıt sanayinde klor- klordioksit ile yapılan ağartmada,
Tıbbi alanlarda tedavi ve koruma amacıyla,
Soğuk hava depolarında sebze ve meyvelerin ömrünün uzatılmasında,
Baharat işleme tesislerinde,
Yemek fabrikalarında,
Tarımsal ilaç kalıntılarının giderilmesinde,
Küf, bakteri ve benzeri mikroorganizmaların yok edilmesinde,
Yangın sonrası oluşan yanık kokusunun giderilmesinde ve
Her türlü istenmeyen kokuların giderilmesinde ozon kullanılmaktadır.

bazı hizmet verilen iller ;
Antalya ADANA transfer , Antalya ADANA ULAŞIM
Antalya ADIYAMAN transfer , Antalya ADIYAMAN ULAŞIM
Antalya AFYONKARAHİSAR transfer , Antalya AFYONKARAHİSAR ULAŞIM , Antalya AFYON transfer , Antalya AFYON ULAŞIM

AĞRI Antalya transfer ,
AMASYA Antalya transfer ,
Antalya ANKARA transfer , Antalya ANKARA ulaşım
ANTALYA Antalya transfer , ANTALYA Antalya ulaşım
ARTVİN Antalya transfer ,
AYDIN Antalya transfer ,
BALIKESİR Antalya transfer ,
BİLECİK Antalya transfer ,
BİNGÖL Antalya transfer ,
BİTLİS Antalya transfer ,
BOLU Antalya transfer ,
Antalya BURDUR transfer , Antalya BURDUR ulaşım
BURSA Antalya transfer ,
ÇANAKKALE Antalya transfer ,
ÇANKIRI Antalya transfer ,
ÇORUM Antalya transfer ,
Antalya DENİZLİ transfer , Antalya DENİZLİ ulaşım
DİYARBAKIR Antalya transfer ,
EDİRNE Antalya transfer ,
ELAZIĞ Antalya transfer ,
ERZİNCAN Antalya transfer ,
ERZURUM Antalya transfer ,
ESKİŞEHİR Antalya transfer ,
GAZİANTEP Antalya transfer ,
GİRESUN Antalya transfer ,
GÜMÜŞHANE Antalya transfer ,
HAKKARİ Antalya transfer ,
HATAY Antalya transfer ,
Antalya ISPARTA transfer , Antalya ISPARTA ulaşım
MERSİN Antalya transfer ,
Antalya İSTANBUL transfer , Antalya İSTANBUL ulaşım
Antalya İZMİR transfer , Antalya İZMİR ulaşım
KARS Antalya transfer ,
KASTAMONU Antalya transfer ,
KAYSERİ Antalya transfer ,
KIRKLARELİ Antalya transfer ,
KIRŞEHİR Antalya transfer ,
KOCAELİ Antalya transfer ,
Antalya KONYA transfer , Antalya KONYA ulaşım
KÜTAHYA Antalya transfer ,
MALATYA Antalya transfer ,
MANİSA Antalya transfer ,
KAHRAMANMARAŞ Antalya transfer ,
MARDİN Antalya transfer ,
MUĞLA Antalya transfer ,
MUŞ Antalya transfer ,
NEVŞEHİR Antalya transfer ,
NİĞDE Antalya transfer ,
ORDU Antalya transfer ,
RİZE Antalya transfer ,
SAKARYA Antalya transfer ,
SAMSUN Antalya transfer ,
SİİRT Antalya transfer ,
SİNOP Antalya transfer ,
SİVAS Antalya transfer ,
TEKİRDAĞ Antalya transfer ,
TOKAT Antalya transfer ,
TRABZON Antalya transfer ,
TUNCELİ Antalya transfer ,
ŞANLIURFA Antalya transfer ,
UŞAK Antalya transfer ,
VAN Antalya transfer ,
YOZGAT Antalya transfer ,
ZONGULDAK Antalya transfer ,
AKSARAY Antalya transfer ,
BAYBURT Antalya transfer ,
KARAMAN Antalya transfer ,
KIRIKKALE Antalya transfer ,
BATMAN Antalya transfer ,
ŞIRNAK Antalya transfer ,
BARTIN Antalya transfer ,
ARDAHAN Antalya transfer ,
IĞDIR Antalya transfer ,
YALOVA Antalya transfer ,
KARABÜK Antalya transfer ,
KİLİS Antalya transfer ,
OSMANİYE Antalya transfer ,
DÜZCE Antalya transfer ,

ADANA Antalya transfer , ADIYAMAN Antalya transfer , AFYONKARAHİSAR Antalya transfer ,AĞRI Antalya transfer , AMASYA Antalya transfer , ANKARA Antalya transfer , ANTALYA Antalya transfer , ARTVİN Antalya transfer , AYDIN Antalya transfer , BALIKESİR Antalya transfer , BİLECİK Antalya transfer , BİNGÖL Antalya transfer , BİTLİS Antalya transfer , BOLU Antalya transfer , BURDUR Antalya transfer , BURSA Antalya transfer , ÇANAKKALE Antalya transfer , ÇANKIRI Antalya transfer , ÇORUM Antalya transfer , DENİZLİ Antalya transfer , DİYARBAKIR Antalya transfer , EDİRNE Antalya transfer , ELAZIĞ Antalya transfer , ERZİNCAN Antalya transfer , ERZURUM Antalya transfer , ESKİŞEHİR Antalya transfer , GAZİANTEP Antalya transfer , GİRESUN Antalya transfer , GÜMÜŞHANE Antalya transfer , HAKKARİ Antalya transfer , HATAY Antalya transfer , ISPARTA Antalya transfer , MERSİN Antalya transfer , İSTANBUL Antalya transfer , İZMİR Antalya transfer , KARS Antalya transfer , KASTAMONU Antalya transfer , KAYSERİ Antalya transfer ,

KIRKLARELİ Antalya transfer , KIRŞEHİR Antalya transfer , KOCAELİ Antalya transfer , KONYA Antalya transfer , KÜTAHYA Antalya transfer , MALATYA Antalya transfer , MANİSA Antalya transfer , KAHRAMANMARAŞ Antalya transfer , MARDİN Antalya transfer , MUĞLA Antalya transfer , MUŞ Antalya transfer , NEVŞEHİR Antalya transfer , NİĞDE Antalya transfer , ORDU Antalya transfer , RİZE Antalya transfer , SAKARYA Antalya transfer , SAMSUN Antalya transfer , SİİRT Antalya transfer , SİNOP Antalya transfer , SİVAS Antalya transfer , TEKİRDAĞ Antalya transfer , TOKAT Antalya transfer , TRABZON Antalya transfer , TUNCELİ Antalya transfer , ŞANLIURFA Antalya transfer , UŞAK Antalya transfer , VAN Antalya transfer , YOZGAT Antalya transfer , ZONGULDAK Antalya transfer , AKSARAY Antalya transfer , BAYBURT Antalya transfer , KARAMAN Antalya transfer , KIRIKKALE Antalya transfer , BATMAN Antalya transfer , ŞIRNAK Antalya transfer , BARTIN Antalya transfer , ARDAHAN Antalya transfer ,
IĞDIR Antalya transfer , YALOVA Antalya transfer , KARABÜK Antalya transfer , KİLİS Antalya transfer , OSMANİYE Antalya transfer , DÜZCE Antalya transfer ,