şoförlü araç kiralama antalya için gezilecek yerler arasında Kızlar Sivrisi gezmek gerekir

şoförlü araç kiralama antalya için gezilecek yerler arasında Kızlar Sivrisi gezmek gerekir

Kızlar Sivrisi
Kızlar Sivrisi, 3086 metrelik yüksekliğiyle Bey Dağları'nın en yüksek doruğu. Sedir ormanlarıyla kaplı dağ, tırmanışçıların sevdiği rotalardan biri. Spil Dağı, Uludağ ve Ilgaz gibi dağların ardından yüksekliği arttırmak isteyen dağcıların geçiş ve alıştırma olarak gördükleri Kızlar Sivrisi'ne tırmanmak, o kadar da kolay değil. Özel araçlarla da çıkılabilen dağın eteklerinin yemyeşil manzarası görülmeye değer. Burada bulunan gölün kıyısından girilen dağ yolunda ayrıca çok sayıda kamp alanı ve misafirhane bulunuyor.
Batı Toroslar içinde bulunan Beydağları'nın en yüksek zirvesi olan Kızlar Sivrisi, 3 bin 86 metre yükseklikte yer alıyor. Diğer zirvelere kıyasla pek fazla yüksek bir zirvesi olmadığı düşünebilir. Ancak tırmanışa deniz seviyesinden başlandığı için, zirveye ulaşımın hiç de azımsanacak bir şey olmadığını söyleyebiliriz. Mesela Ağrı Dağı'nın ana kampı 3 bin 200 metrede bulunuyor. Bu da iki günde 1937 metrelik bir tırmanış demek. Ancak Antalya'dan başlayan Kızlar Sivrisi'ne iki günde hemen hemen 3 bin 100 metrelik bir tırmanış gerçekleştiriliyor.

Kızlar Sivrisi'nin bir de efsanesi var. Efsaneye göre birbirine düşman iki kralın çocukları birbirine aşık olmuşlar ve kral babalarına durumu anlatıp evlenmek istemişler. Tabi ki iki kral da bu durumdan hiç hoşlanmamışlar ve karşı çıkmışlar. Ancak prens ve prenses bu karara aldırmayıp kaçmaya karar vermişler. Prenses, Kızlar Sivrisi'ne çıkıp prensi beklemeye başlamış. Prens ise yolu karıştırarak başka bir tepeye çıkmış. Karşılıklı tepelerden birbirlerini gördüklerinde, prens tekrar prensesin yanına gitmek için yola koyulmuş. Hikayenin geri kalanı ise ne yazık bilinmiyor. Ya donarak ölmüşler ya da birbirlerine kavuşup kaçmışlar.

Antalya-Elmalı yolu üzerindeki Çamçukuru Vadisi, Kızlar Sivrisi için en ideal tırmanış rotası. Eğer kondisyonunuz iyiyse, bu rotayı rahatlıkla çıkabilirsiniz. Kızlar Sivrisi'ne tırmanış için Antalya Orman İşletme Müdürlüğü'nden izin almanız gerektiğini hatırlatalım. Bunun nedeni ise rota üzerinde koruma altına alınan sedir ağaçları. İzin konusunda ise pek bir sıkıntı yaşanmadığını söyleyebiliriz.

Kızlar Sivrisi'ne Antalya Otogarı'ndan hareket eden Elmalı minibüsleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.

Batı Torosların en yüksek noktası Kızlar Sivrisi Dağı
Uzun bir süredir trekking yapıyorsunuz ve artık zirvelere çıkmak mı istiyorsunuz? Spil Dağı, Tahtalı, Uludağ, Ilgaz Büyük Hacet gibi dağlarda zirve gördünüz artık 3000’lik dağları zorlamak mı istiyorsunuz?

Hasan Dağı, Erciyes Dağı, Medetsiz, Kaçkar Dağı gibi nispeten daha yüksek irtifalı ve zor dağlara çıkmadan önce 3086 mt. yüksekliği ile Kızlar Sivrisi yaz-kış kolaylıkla zirvesine çıkabileceğiniz bir dağdır. Kızlar Sivrisi’ne çıkarak hem kondisyonunuzu sınamış hem de vücudunuzun irtifaya karşı verdiği tepkiyi ölçmüş olursunuz.

Kolay olmasına karşın dikkat etmeniz gereken bazı hususlar elbette yok değil. Bu yazıda bunlardan da bahsedeceğiz.

Kızlar Sivrisi’ni anlatmadan önce kısaca Bey Dağlarından bahsedelim.

Bey dağları Antalya Körfezi’nin batısında yer alır. Körfeze paralel uzanan bu dağların yükseklikleri 600 ila 3086 mt. arasında değişir. En yüksek zirve 3086 mt. ile Kızlar Sivrisi’dir. En çok bilinenler Teke Dağı (2155 mt), Bakırlı Dağı (2547 mt), Tahtalı Dağı (2360 mt) ve yazıda bahsedeceğimiz Kızlar Sivrisi’dir.

Kızlar Sivrisi’ne ulaşım
KIZLAR SİVRİSİ TIRMANIŞI (3.070 m)
Antalya Beydağları’nda dağcılık
Antalya sınırları içerisinde yer alan Beydağları, Akdeniz Bölgesi’nin ünlü sıradağları Toroslar’ın batı uzantısını oluşturmaktadır.

Antalya Körfezi'nin batısında, kuzey-güney yönünde körfeze paralel olarak uzanan Beydağları; bünyesinde yükseklikleri 600 ile 3068 metre arası değişiklik gösteren çok sayıda dağ ve tepeyi barındırır.

Batı Toroslar’ın Genç Dağlar kuşağında yer alan Beydağlar, jeolojik yapısı itibariyle kalker ve serpantin kayaçlarından meydana gelmektedir. Bitki örtüsü açısından da zengin olan bu sıradağlarda; bol miktarda fıstık çamı, kızılçam, karaçam ve sedir ağaçlarına rastlanır.

Beydağları denilince akla ilk gelen aktivite, dağcılıktır. Bünyesindeki pek çok dağ ve tepeye tırmanış olanağı sunan Beydağları, yerli halkın olduğu kadar şehir dışında da dağcılık ile ilgilenen pek çok sporcunun tercih ettiği bir nokta olarak göze çarpar.

Beydağları’na turistik amaçla gelen misafirler içinse; M.Ö. 7. yüzyılda Rodos kolonisi olarak kurulan Phaselis (Tekirova) ve Olimpos şehirlerini görmeleri tavsiye edilir. Bunun yanında; Kemer yakınlarındaki Idyros, Adrasan Limanı ve Gagai Bölgesi de Beydağları civarında gezilebilecek yerler arasındadır.

Kemer ili sınırları içerisinde yer alan ve Beydağları’nın önemli bir bölümünü oluşturan Millî Park; her türlü deniz sporu, piknik, kamp ve yürüyüş aktivitelerinin yapılabileceği önemli bir turzim merkezi olarak öne çıkar.
şoförlü araç kiralama antalya , şoförlü araç kiralama , şoförlü minibüs kiralama , şoförlü minibüs kiralama Antalya , şoförlü Antalya minibüs kiralama , şöförlü minibüs kiralama , şöförlü minibüs kiralama Antalya , şöförlü Antalya minibüs kiralama, minibüs kiralama , minibüs kiralama Antalya , Antalya minibüs kiralama hizmetlerimle sizlerin yanındayız..

Beydağları’nın bölümleri

Beydağları; genel olarak Merkezî Bey Dağları, Kıyı Bey Dağları ve Akdağlar olarak kendi içerisinde üçe ayrılmaktadır.

Antalya’nın en yüksek dağ sırası olan Merkezî Bey Dağları, Alakır Vadisi’nin batısından yükselip Elmalı Ovası’na kadar uzanmaktadır. Bu dağların en yüksek zirvesi, Kızlar Sivrisi Dağı (Akdağ) (3.700 m)’dır.

Kızlar Sivrisi Dağı dışında, Ahircik Dağı (2.930 m), Bağlıca Dağı (2.700 m), Çankaya Tepesi (2.870 m), Çeştepe (2.930 m), Eren Dağı (2.774 m), Göçük Başı (2.304 m), Kanlıca Dağı (2.654 m) ve Kartal Tepesi (2.654 m); Merkezî Bey Dağları’nın diğer belli başlı dağ ve tepeleri arasındadır.

Antalya ilinin batısından Alakır Vadisi’ne uzanan Kıyı Bey Dağları ise Teke Torosları, Bakırlı Dağlar ve Termossos Dağları olarak kendi arasında üç bölüme ayrılır.

Sınırları içerisinde pek çok bitki ve ağaç çeşidini barındıran Kıyı Bey Dağları, dağcılık kadar turizm bölgesi olarak da dikkat çeker. Bölgenin en ünlü dağları; Feslikan Dağı (Tunç Dağı) (2.674 m), Doyran Dağı (Bakırlı Dağı) (2.649 m), Eren Dağı (2.422 m), Geyik Sivrisi (1.715 m), Çalı Balı dağı (1.615 m) ve Tahtalı Dağı (2.366 m)’dır.

Elmalı Ovası’ndan başlayıp batıya doğru uzanan Akdağlar; Beydağları’nın bir diğer bölgesini oluşturur. Antalya’nın en yüksek ikinci dağı olan Akdağ’ın (2.014 m) da yer aldığı Akdağlar’da; Aksivri Dağı (2.490 m), At Kuyruğunu Sallamaz Tepesi (2.879 m), Bulanık Dağı (2.336 m), Pancarlı Dağı (2.042 m), Salur Dağı (2.598 m) ve Yumru Dağı (2.609 m) önemli dağ ve tepeleri oluşturur.

Beydağları’nda dağcılık

Beydağları’nda yapılabilecek aktivitelerin başında ise dağcılık yer almaktadır. Yılın her mevsiminin gezi ve tırmanışlar için uygun olduğu Beydağları’nı; her yıl pek çok yerli ve yabancı dağcının ziyaret ettiği belirtilmektedir.

Beydağları’nda dağcılık aktiviteleri için en uygun zaman, kış aylarıdır. Bu bölgeye turistik amaçlı gelmek isteyen misafirlere ise nisan, mayıs ve haziran aylarını tercih etmeleri önerilmektedir.

Hemen hemen her zirvesinde dağcılık faaliyetlerinin yapılabileceği Beydağları’nın, tırmanış için en uygun bölgeleri arasında Merkezî Bey Dağları yer alır.

Bu dağ sırasının en yüksek zirvesine sahip Kızlar Sivrisi Dağı; tırmanış için de en çok tercih edilen rotalardan birini oluşturur. Elmalı yolundan ulaşılan Kızlar Sivrisi Dağı’nda kamp kurmak için ise Çamçukuru Yaylası tercih edilir. Çamçukuru Yaylası’ndan bir gün içerisinde dağın zirvesine çıkıp inebilmek mümkündür.

Kıyı Bey Dağları da Merkezî Bey Dağları gibi uygun tırmanış rotalarına sahiptir. Yapı itibariyle yalnızca teknik bilgi ve malzemeler kullanılarak çıkılabildiği için bu bölgedeki dağlar, yalnızca profesyonel dağcılar için uygundur.

Kemer İlçesi’nin batısında bulunan ve yüksekliği 2.360 metreye kadar ulaşan Tahtalı Dağı, Kıyı Bey Dağları içerisindeki en ünlü tırmanış noktasıdır. Soğukpınar’dan (Soğucaksu) başlayarak Akdeniz’e paralel konumdaki sırtlar boyunca devam eden bu rotada, dağın zirvesine teleferik ile çıkıldığı belirtilmektedir.

Akdağlar’da dağ tırmanışı yapacak sporcular içinse, Gömbe Akdağ (Uyluk Tepe) Zirvesi öne çıkar. Üzerinde birkaç göl de bulunan ve zirvesi kayalık olan bu dağa tırmanmak için, Subaşı Yaylası bir başlangıç noktası olarak görülmektedir. Gömbe Köyü’den özel bir araç kiralayarak Subaşı Yaylası’na gelmek mümkündür.

şoförlü araç kiralama antalya , şoförlü araç kiralama , şoförlü minibüs kiralama , şoförlü minibüs kiralama Antalya , şoförlü Antalya minibüs kiralama , şöförlü minibüs kiralama , şöförlü minibüs kiralama Antalya , şöförlü Antalya minibüs kiralama, minibüs kiralama , minibüs kiralama Antalya , Antalya minibüs kiralama hizmetlerimle sizlerin yanındayız..

Nasıl gidilir?

Beydağları’na ulaşım için öncelikle uçak ya da otobüs seferleri ile Antalya’ya varılabilir. Antalya otogar ya da havalimanından şehir içi otobüslerle; Kemer, Kumluca, Olimpos, Elmalı gibi Beydağları’na ulaşılabilecek başlıca noktalara erişilebilmektedir.