Olimpos Chimera

Olimpos Chimera;
Yerel halkın Yanartaş diye adlandırdığı tarihi bu yer Antalya’nın Kemer ilçesinin çıralı köyünde yer almaktadır.Altında ufak doğal gaz kaynağı olan bu alan Muhteşem bir deniz manzarası ve taşların altından ve arasında çıkan alevleriyle hem turistlerin ilgisini çekmekte aynı zamanda’da yunan mitolojisine’de konu olmuştur.
Efsaneye göre Troya’da Anadolulluarın yanında savaşan Ephyra Kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes bir av partisinde yanlışlıkla kardeşi Belleros’u öldürür ve “Belleros’u öldüren” anlamına gelen Bellerophontes adını alır. Ephyra’dan sürülen Bellerophontes, Argos kralına sığınır. Argosta kralın karısı Anteia’nın ahlaksız teklifini geri çevirince Anteia tarafından iftiraya uğrar Kendisine sığınan bu genci öldürmeyi kendine yakıştıramayan Argos Kralı onu öldürmesi için Likya Kralın'a gönderir.
Likya Kralı acınacak haldeki bu genci öldürmek istemez ve ona ölümcül görevler verir . Onu Olympos dağında yaşayan arslan başlı, keçi gövdeli, yılan kuyruklu ve ağızdan alevler saçan canavar Chimera ile dövüşmeye gönderir. Bu ölümcül görevi yerine getirmek için yola çıkan Bellerophontes.Bu günkü akdağın olduğu yerde bir kaynağın yanında mola verir ve uykuya dalar rüyasında tanrıça Athena’yı görür tanrıça ona uyandığında yanında bulaçağı altın gemi kaynağa su içmeye gelen kanatlı at pegasos’un ağzına takmasını ve taktığındada kendisinin emrine gireceğini bu şekildede Chimerayı yenebileceğini söyler.Uyandığında altın gemi bulan Bellerophontes,saklanır ve Pegasosun su içmeye gelmesini bekler gelmesiylede onu yakalayarak altın gemi ağzına geçirir.Pegasos artık emrindedir . atına binerek Chimera ile dövüşmeye gider. Chimera saldırdığında Pegassos havalanır ve Bellerophontes yere inerken mızrağı ile canavarı yerin yedi kat dibine gömer. Fakat Chimera yerin 7 kat altından alevler saçmaya devam eder. Anadolu’da binlerce yıldan beri anlatılagelen ve Homeros’un bize bu şekilde aktardığı efsaneye göre hala yanan alevler, Chimera’nın yerin yedi kat dibinden fışkıran alevleridir.
Bellerophontes’in zaferini kutlamak amacıyla Olympos’da bir yarış düzenlenir. Atletler Chimera Kutsal Ateşiyle meşalelerini tutuşturarak Olympos kentine koşarlar. Böylece, daha sonraları değişik spor dallarının eklendiği ve birkaç gün süren Olimpiyat Oyunları’nın Anadolu’daki ilk örneği gerçekleşmiş olur. Günümüzde yakılan “Olimpiyat Meşalesi” Chimera’nın sönmeyen ateşinin sembolik bir ifadesidir.