düden şelalesine gitmemenin yolları ; transfer , şoförlü araç kiralama , araç kiralama gibi nitelendirebiliriz.

Düden şelalesine gitmemenin yolları ; transfer , şoförlü araç kiralama , araç kiralama gibi nitelendirebiliriz.
Düden Şelalesi Antalya şehir merkezine yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Kaynağını Kepez Hidroelektrik Santrali'nden alır ve Düdenbaşı denilen noktada yer yüzüne çıkar. Düden Çayı boyunca iki kola ayrılır.
Düden Şelalesi - Antalya
Kepez İlçe sınırları içerisinde, Varsak Mahallesi’nde bulunmaktadır. Düden Şelalesi çeşitli kaynaklarda, İskender Şelalesi ve Yukarı Düden Şelalesi olarak da geçmektedir. Aynı zamanda halk arasında Düdenbaşı Şelalesi diyenler de vardır. Eski Antalya-Burdur yolunun 28'inci kilometresinde Kırkgözler’in 30'ncu kilometresinde Pınarbaşı adında iki büyük karstik kaynak çıkmaktadır. Suyu bol bu iki nehir kısa bir akıştan sonra birleşerek Bıyıklı Düdeni içinde kaybolur. Bıyıklı Düdeni’nde kaybolan su 14 kilometre kadar yerin altında gittikten sonra Varsak Çöküntüsü'nün bir ucundan çıkar, çok kısa bir akıştan sonra çöküntünün öbür ucundan tekrar batar. Varsak’ta kaybolan su iki kilometre kadar yeraltı akışından sonra Düdenbaşı’nda yeryüzüne çıkar. Yüzeyden hiç su akmadığı günlerde bile Düdenbaşı Şelalesi’nin altından saniyede en az 10 metreküp su yüzeye çıkar. Bu suyun maksimum debisi 94 metreküp, ortalaması ise saniyede 15-16 metreküptür. Düdenbaşı’nda yukarıdan şelale yaparak akan su Kepez hidroelektrik santralından gelen sudur. Düdenbaşı’ndan sonra koyunlar regülatöründe, iki ana kanala ayrılan Düden Çayı 9 kilometre sonra Antalya’nın doğusunda 40 metre yüksekliğindeki traverten bir eşikten şelale yaparak Akdeniz’e dökülür.

Düden Şelalesi Ziyaret Saatleri Yaz Dönemi: 08:00-19:00

Düden Şelalesi Ziyaret Saatleri Kış Dönemi: 08:00-18:00

Düden Şelalesi Tatil Günleri: Her gün ziyarete açıktır.
Antalya’nın enfes güzelliklerinden birisi Düden Şelaleleri. “Şelaleleri” dedik zira kaynağını Kepez Hidroelektrik Santralinden alan Düden Çayı, iki kola ayrılır ve bu iki koldaki şelaleler de Akdeniz’e dökülür. Aşağı Düden ve Yukarı Düden Şelalesi olarak bilinen şelalelerden Yukarı Düden Şelalesi şu an için ayrıca piknik yeri ve mesire alanı olarak da kullanılmaktadır.

Yazı Başlıkları [Göster]

Turizm potansiyeli açısından ülkemizin gururu olan Antalya’da gezilecek, keşfedilecek yerlerin sahiden ucu bucağı yok. Antalya ziyaretinizde gezi duraklarına eklemeniz gereken en önemli destinasyonlardan biri olan Düden Şelalesi, özellikle de rutin şehir yaşamından kaçıp doğanın koynunda tertemiz oksijeni içine çekmek isteyenlerin uğrak yeri durumunda. Düden Şelalesi’ne gitmeden önce, bu rehber niteliğindeki yazımıza göz gezdirmenizi öneririz.

Düden Şelalesi Hakkında Bilgi
Düden Şelalesi Resimleri
Düden Şelalesi, Türkiye’nin en önemli turizm merkezi olan Antalya’nın 10 km uzağında yer alıyor. Merkeze bu kadar yakın olması; deniz, kum ve plaj için şehre gelen yüzbinlerce turistin Düden Şelalesi’ni ziyaret etme eğilimini güçlendiriyor. Bilhassa yaz aylarında deyim yerindeyse turist akınına uğrayan Düden Şelalesi, oldukça ihtişamlı görünümüyle hayranlık duygusu uyandırır. 40 metre yükseklikten akan suyun akışını izlemek, burayı ziyaret edenler içi müthiş bir keyif. Aşağı Düden ve Yukarı Düden olmak üzere iki ayrı kolu bulunmaktadır. Düden Şelalesi’ni bu denli ayrıcalıklı kılan asıl unsur ise, şelalenin çevresindeki atmosferin özgünlüğü diyebiliriz. Buraya gelenler sadece 40 metre yukarıdan süzülen bir şelale izlemekle kalmıyor; aynı zamanda yeşilin her tonuna tanıklık edeceği bir coğrafya ile iç içe olmanın keyfini yaşayabiliyor. Büyük İskender’in bölgeden geçtiği esnada atlarına bu şelaleden su verdiği söyleniyor. Bu nedenle Düden Şelalesi, bazı kaynaklarda İskender Şelalesi biçiminde de anılmaktadır.

Düden Şelalesinde Neler Yapılır?
Düden Şelalesi, ülkemizin en ayrıcalıklı doğal güzelliklerinden birisidir. Hem yaz hem de kıl aylarında debisini muhafaza eden Düden Şelalesi, hem kendi potansiyeli hem de çevresiyle beraber pek çok aktivite vadediyor. Şelaleyi çevreleyen alanlarda son derece keyifli yürüyüşler gerçekleştirebilir, sevdiklerinizle uygun alanlarda piknik yapabilirsiniz. Şelale çevresinde fotoğraf çektirmeyi de asla ihmal etmemelisiniz. Çünkü Düden Şelalesi’nin estetik açıdan fotoğraf çekmeye oldukça uygun bir fona sahip olduğunu hatırlatalım. Düden Şelalesi’ne artan ilgiden dolayı çevresinde pek çok yeme-içme restoranı ya da kahvaltı mekanları açıldı. Sevdiklerinizle dilerseniz küçük bir mola verip, doğayla iç içe olan bu heyecan verici mekanların tadını çıkarabilirsiniz.

Antalya Düden Şelalesi
Düden Şelalesi Ne Yenir?
Düden Şelalesi’nin etrafında genelde et ve balık restoranları bulunmaktadır. Çeşitli Cafe& Bistro mekanları, ev yemeklerini bulabileceğiniz şirin mekanlar ve hatta gözlemeciler de ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor. Akdeniz kültüründen izler barındıran restoranların buraya büyük bir renk kattığını ifade edebiliriz.

Düden Şelalesi Kahvaltı
Düden Şelalesi Kahvaltı
Düden Şelalesi’nin çevresinde özellikle otantik görünüme sahip, sedirli kahvaltı mekanları dikkat çekicidir. Temiz havayı içinize çekerken sevdiklerinizle beraber kahvaltı keyfine ortaklık etmek, büyük bir mutluluk olsa gerek. Harika manzara ve şelalenin huzur veren melodisiyle beraber kahvaltı yapmanın nasıl bir ayrıcalık olduğunu bizzat yerinde deneyimlemelisiniz.

Düden Şelalesine Ne Zaman Gidilir?
Düden Şelalesi’ne ziyaretler genellikle nisan ayında yavaş yavaş başlar. Bahar ve yaz dönemleri, Düden Şelalesi’ne müthiş bir ilgi söz konusudur. Debi farkı az olduğu için kış aylarında gitmek de çok büyük handikaplar doğurmayacaktır. Doğa meraklısı gruplar, kış aylarında da bölgeyi ziyaret edebiliyor.

Düden Şelalesi Resimleri

Düden Şelalesi Özellikleri ve Oluşumu
Adını döküldüğü çaydan alan Düden Şelalesi Akdeniz’e dökülür. İki kolu bulunan şelale, kaynağını Kepez Hidroelektrik Santrali’nden almaktadır. Piknik açısından daha uygun olan şelale, Yukarı Düden Şelalesi’dir. Bu nedenle bu kol, ziyaretçiler tarafından biraz daha ilgi görmektedir. Düden Şelalesi’nin bir sene içinde ortalama 3 milyon civarında insan ziyaret etmektedir. Şelalenin çok yakınında görülmeye değer bir de mağara bulunmaktadır. Bu mağarada oluşan dev oyuklar bir pencereyi anımsatmaktadır. Bu oyuklardan gürül gürül akan şelaleyi izlemek de mümkündür. Çevrede yer alan Antik kaya mezarları da bölgenin ne denli eski bir yerleşim bölgesi olduğu gerçeğini kanıtlar niteliktedir.

Düden Şelalesi Ziyaret Saatleri ve Günleri
Düden Şelalesi’ni sabah 08:00 ile akşam 19:30 arasında ziyaret edebilirsiniz. Bu elbette yaz mevsimi için uygulanan saat. Kış aylarında ise azalan ilgiden ötürü bu süre bir nebze düşürülüyor. Kış aylarında çoğunlukla akşam saat 18.00’dan sonra yeni ziyaretçi alımları sona eriyor.

Düden Şelalesi Giriş Ücreti
Şelale, Kepez Mesire Alanı’nın içerisinde yer alıyor ve alana giriş için sembolik olarak kişi başı 3 TL gibi bir ücret talep ediliyor ancak ziyaretler için Müze Kart maalesef geçerli değil.

Düden Şelalesi Nerede?
Şelale, Antalya ilimizin Kepez ilçesinde yer almaktadır. Varsak’a 1 kilometre mesafedeki şelale, Antalya Merkez’e de yalnızca 10 kilometrelik bir uzaklıktadır. Şahsi aracı ile gidecek olanlar Varsak Yolu’ndan gelerek şelaleye ulaşabilirler.

Nasıl Gidilir?
Otobüsle gitmek için;
Otobüsle Düden Şelalesi’ne gitmek isteyenler VC30, CV17, CV17A, VC30, VL62, VF66, VC69, 524 ve 524A nolu belediye otobüslerini kullanabilirler.

Minibüsle gitmek için;
Antalya Merkez’den Varsak minibüslerine binerek de şelaleye gelmeniz mümkündür.

Gürül Gürül Akan Suyuyla: Düden Şelalesi, Antalya

Antalya‘nın doğa harikası Düden Şelalesi, kent merkezine 10 km uzaklıkta, Kepez ilçesi sınırlarında bulunuyor. Şehrin en gözde mesire yerlerinden olan şelalenin kaynağı Yukarı Düden Şelalesi’nin 20 km kuzeyinde olan Kırkgöz Mevki. Antalya’nın doğal güzelliklerini görmek istiyorsanız uğramanız gereken ilk yerlerden biri olarak tavsiyem.

Akdeniz’e döküldüğü Aşağı Düden Şelalesi’ne kadar yeryüzü ve yeraltından bir görünüp bir kaybolan, kenti kuzeyden güneye kat eden Düden Çayı, ilerlediği rota boyunca hayat kaynağı oluyor. Antalya’nın en çok ziyaret edilen doğal güzelliklerinden Düden Şelalesi’ni her yıl 100 binden fazla kişi ziyaret ediyor.

antalya düden şelalesi
Düden Şelalesi hakkında bilgi
Antalya ve Türkiye‘nin en ünlü şelalelerinden olan Düden Şelalesi, Aşağı Düden ve Yukarı Düden olmak üzere iki ayrı şelaleyi meydana getiren, Düden Çayı üzerindeki doğal oluşum. Şelalenin ortaya çıktığı nokta Karpuzkaldıran Şelalesi ya da Düdenbaşı olarak da bilinen Yukarı Düden. Düden Çayı’nın Akdeniz’e döküldüğü nokta ise Aşağı Düden Şelalesi olarak biliniyor.

Düden Şelalesi denildiğinde, Antalya’da birçok kişinin soluk almak, piknik yapmak, hafta sonlarında zaman geçirmek için ziyaret ettiği Yukarı Düden Şelalesi akla geliyor. Yukarı Düden Şelalesi, 1972’den bu yana piknik ve mesire alanı olarak halkın kullanımına açık.

MÖ 334–333 yıllarında Antalya’nın doğusunda, Likya ve Kilikya arasındaki bölge olan Pamfilya’yı fetheden Büyük İskender’in atlarının su içmesi için mola verdiği Yukarı Düden Şelalesi, bu yüzden İskender Şelalesi olarak da anılıyor.

düden şelalesi
Düden, kelime anlamı olarak kalkerli arazide yaşanan erimeyle oluşan daire biçimli kapalı çukuru ifade ediyor. Zamanla yeraltı sularını birbirine bağlayan kanallara dönüşen düden, coğrafi bir tanım aslında. Düden Şelalesi’ne adını vermesinden dolayı bu şelale ile özdeşleşen düden kelimesi, birçok kişi için yalnızca bu şelaleyi tanımlamak için kullanılan bir isim.

Geçmişten izler sunan kaya mezarları ve mağaraların da bulunduğu Yukarı Düden Şelalesi’ne 20 km uzaklıktaki Kırkgöz Mevki’ndeki kaynaktan doğan su Pınarbaşı’ndan gelen su ile birleşip Bıyıklı Düden’de yer altına iniyor. Varsak yakınlarındaki çöküntü alanında yeryüzüne çıkan su, muhteşem bir görsel şölen sunarak Yukarı Düden Şelalesi’ni oluşturuyor.

Yukarı Düden Şalelesi’nden sonra Koyunlar Regülatörü’nde kollara ayrılarak güney yönünde Akdeniz’e doğru ilerleyen Düden Çayı, Antalya şehir merkezinin doğusunda, 40 metrelik yüksekliğindeki traverten eşikten Aşağı Düden Şelalesi’ni oluşturup Akdeniz’le buluşuyor.

Düden Şelalesi yapılacak şeyler
düden şelalesi nerede
Yerli ve yabancı turistlerin Antalya’daki uğrak noktalarından olan Düden Şelalesi’nde mesire ve piknik alanı, mini tabiat parkı, restoran ve kafeler, hediyelik eşya dükkanları ve yemyeşil bir ormanlık alan bulunuyor.

Mesire alanı içerisinde yer alan çocuk parkının yanı başında 2. ve 7. yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilen antik kaya mezarları görmeye değer. Düden Şelalesi Tabiat Parkı’nda bölge doğal yaşamının parçası olan çok sayıda bitki ve hayvan türü yaşıyor.

Küresel ısınma ve bilinçsiz su kullanımı nedeniyle özellikle yaz aylarında kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Düden Şelalesi’nin bu güzelliğinin korunması için sivil toplum kuruluşları ve çevre dostlarının farkındalık çalışmaları devam ediyor.

Düden Şelalesi’ne nasıl gidilir
düden şelalesi nasıl gidilir

düden nasıl bir yer
düden hakkında bilgi
Antalya şehir merkezinden Düden Şelalesi’ne ulaşım oldukça kolay. Kent merkezinden Varsak otobüsleri ve minibüsleri şelaleye kadar gidiyor. Şelale, Varsak’tan 1 km, kent merkezinden 10 km uzaklıktaki Kepez Mesire Alanı’nın içerisinde.

Antalya şehir merkezinden VC30, CV17, CV17A, VC30, VL62, VF66, VC69 numaralı belediye otobüsleri Düden Şelalesi’ne gidebileceğiniz toplu taşıma araçları. Varsak minibüsleri de şelaleye gidebileceğiniz ekonomik ulaşım araçlarından.

Antalya merkezden arabayla Düden Şelalesi’ne gitmek için ise şehrin Sütçüler Caddesi’ni kullanmak ve şehrin kuzey yönünde ilerlemek gerekiyor. Özel araçla şehir merkezinden şelale trafik yoğunluğuna bağlı olarak 20-30 dakika sürüyor.

Düden Şelalesi giriş ücreti
düden şelalesi hakkında

düden hakkında
Antalya gezilecek yerler listesindeki Düden Şelalesi, haftanın 7 günü 08.00 ile 19.30 saatleri arasında ziyarete açık. Düden Şelalesi giriş ücreti 3 TL. Şelalede Müze Kart geçerli değil.

Şelalenin bulunduğu mesire alanında yeme içme mekanları, büfe, hediyelik eşya dükkanları, fotoğraf makinesi pili, kitap, harita alabileceğiniz dükkanlar ve tuvalet bulunuyor.

Antalya gezilecek yerler listesindeki Düden Şelalesi, Antalya’nın olduğu kadar ülkemizin de doğal güzelliklerinden biri. Türkiye’nin turizm başkenti olan Antalya’da keşfedebileceğiniz pek çok tarihi, kültürel ve tabii güzellik bulunuyor.